29.11.2023. 12:48
0
Šta se dešava: Investitori ne daju novac Federaciji, a RS se zadužuje bez problema. Ima li to veze sa upozorenjem MMF-a?
Federacija Bosne i Hercegovina drugi put ovog mjeseca nije uspjela prodati svoje vrijednosne papire, što već ukazuje da postoji veliki problem kod finansiranja budžeta, piše BiznisInfo.ba.

Federacija je, naime, jučer ponudila investitorima obveznice s rokom dospijeća od dvije godine u iznosu od 30 miliona KM. No, pristigle su ponude od samo 16 miliona KM. Na kraju su prihvaćene ponude u visini od 10 miliona KM uz kamatu od 3,7 posto.

Ovo se dešava nakon što Federacija 14. novembra nije uspjela prodati trezorske zapise od 50 miliona KM, jer su pristigle ponude za svega 37 miliona.  

Druga (djelimično) neuspješna aukcija već pokazuje da postoji sistemski problem odnosno da investitori definitivno gube interes za ulaganje u vrijednosne papire Federacije BiH.

Inače, kupci ovih papira su uglavnom komercijalne banke, pa je ovo jedan vid zaduženja kod njih.

I dalje nije baš najjasnije zbog čega su investitori naglo okrenuli leđa Federaciji, jer je sve do ovog mjeseca vladao veliki interes, odnosno na svaku aukciju su stizale ponude u mnogo većem iznosu od onog koji se nudio.

Također, zanimljivo je da se Republika Srpska ove sedmice zadužila prodajom trezorskih zapisa u iznosu od 39 miliona KM. RS je ponudio vrijednosne papire od 20 miliona KM, ali su pristigle ponude u dvostruko većem iznosu.

U posljednje vrijeme mnogo se špekulisalo oko toga hoće li se RS uspjeti nastaviti zaduživati na finansijskom tržištu. Vjerovalo se da će je u tome omesti “tihe” sankcije Zapada (odakle dolazi većina komercijalnih banaka), ali i da će se investitori uplašiti sve lošije finansijske situacije u tom entitetu. S druge strane, sposobnost FBiH da se zadužuje niko nije dovodio u pitanje.  

No, sada se dešava da se RS zadužuje a FBiH to ne uspijeva učiniti, bar ne u planiranom iznosu.

Podsjetimo da je MMF nedavno upozorio Federaciju BiH da ne diže plate i penzije, te da ne diže granicu minimalne plate, kako ne bi pojačavala inflaciju. Upozorili su na moguće probleme ako se FBiH ne bude pridržavala finansijske discipline, piše BiznisInfo.ba.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.