11.12.2023. 11:41
0
Sattler: EU će razmatrati dodatna finansijska sredstva za BiH
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler boravi danas u Mostaru.

Povod odlaska je sastanak s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako je naglasio Sattler, razgovarati će se i o dodatnim sredstvima EU za BiH.

"Potkraj sedmice, također, predstoji izuzetno važan sastanak liderstva Evropske unije na kojem će se razgovarati o dodatnim sredstvima finansijsko - materijalne podrške i za BiH. Novi program se zove Plan za rast i razvoj u ukupnom iznosu od šest milijardi eura", rekao je Satler.

Poručuje ipak, s obzirom na institucionalni sistem, EU vrlo malo toga može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija.

"Danas je upravo o tome bilo govora, o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u u toj ukupnoj slici. Razgovorali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko Bogom danih resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kada je riječ o zelenoj energiji. Znam da ovdje ima jedna vjetroelektrana, međutim, potencijala je jako više koji se mogu iskoristiti i za vjetroelektrane i solarne elektrane, ali i turizma", poručio je Sattler.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.