17.12.2023. 16:21
0
Košarac o suđenju Dodiku: Nama je jasno ko stoji iza ovoga i šta je konačni cilj
FOTO: n1
Staša Košarac (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kazao je da je ubrzavanje procesa protiv predsjednika RS Milorada Dodika pred Sudom BiH znači ubrzavanje presude BiH.

- Model koji zagovaraju Marfi, Šmit i Satler zajedno sa dijelom političke strukture iz Federacije BiH sigurno vodi BiH u nezaustavljiv sunovrat - kazao je Košarac.

Košarac je dodao da upravo oni prave ambijent u kojem žele da ponižavaju RS, zanemarujući pravne činjenice, gazeći izbornu volju srpskog naroda i narušavajući ionako urušen suverenitet BiH, te da je zabrinjavajuće što EU ćuti na sve ovo.

On je kazao da je riječ o "politički montiranom procesu koji se vodi pred neustavnim Sudom BiH protiv legitimno izabranog predsjednika RS, zato što je svoj posao radio u skladu sa Ustavom i da je jasno ko stoji iza tog političkog progona".

- Nama je jasno ko stoji iza ovog političkog progona i šta je konačni cilj - kazao je Košarac na svom profilu na “Instagramu”.

Prema njegovim riječima, odbijanje žalbe da se proces iz Sarajeva prebaci u Banju Luku "nedvosmislen je dokaz da se želi pokazati imaginarna snaga Sarajeva, neustavnih institucija i pojedinih stranaca u ovoj zemlji".

- Kako je moguće da niko od partnera iz FBiH nije iznio svoj stav o ovakvom djelovanju, osim što uporno ponavljaju ono što im nametnu Marfi, Šmit i Satler? Zar zaista misle da je to dugoročno dobra politika za BiH? Kako je moguće da još nisu osudili ovakve postupke, dok istovremeno traže od Republike Srpske i predsjednika Dodika podršku za kretanje BiH prema EU - kazao je Košarac.

On je dodao da je "najbolji primjer kako stranci manipulišu njima i koliko ih smatraju (ne)ozbiljnim odbijanje EU da otvori pregovore sa BiH".

- Da li je jedina politika dijela strukture iz FBiH da budu politički potrčci stranaca, umjesto da grade partnerstvo sa legitimno izabranim predstavnicima naroda i institucija - kazao je Košarac.

Košarac je kazao da će oni koji danas najviše aplaudiraju svojim mentorima iz zapadnih ambasada u političkom progonu predsjednika Republike Srpske, najviše žaliti kada Marfi, Šmit i Satter odu iz BiH, jer su proizveli nepovjerenje i konstantno podrivaju Dejtonski sporazum.

- Bilo bi dobro da konačno shvate da je jedini mogući model dejtonska BiH i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Kojekakva modeliranja i partnerstva sa marfijima, satlerima i kompanijom nikome u ovoj zemlji neće donijeti ništa dobro - zaključio je Košarac.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.