19.12.2023. 18:25
0
Kantonalni odbor SBiH: U budžetu KS planirana prodaja imovine vrijedne 90 miliona KM
FOTO: skupština ks
Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Kantona Sarajevo želi podsjetiti javnost da je tačno prije godinu dana objavljen Javni poziv za prodaju imovine KJKP Park.

Prodavala se, podsjećaju, imovina KJKP Park putem javne aukcije i to:

- Nekretnine u naselju Komolac, Dubrovnik po početnoj cijeni od 552.201,86 KM i 

- Zemljište u naselju Rožat, Dubrovnik po početnoj cijeni od 94.913,00 KM.

- Sva imovina se prodavala putem kantonalne Agencije za privatizaciju i o njenim rezultatima javnost nije obaviještena, iako se radi o imovini Kantona. Javnost nije transparentno obaviještena o rezultatima aukcije, nije obaviještena o postignutoj prodajnoj cijeni, nije obaviještena o kupcima i nije obaviještena o datumu zaključenja kupoprodajnog ugovora, te da li je uplaćena kupoprodajna cijena i na koji način je utrošen novac od prodaje. U slučaju da imovina nije prodata javnost nije obaviještena o razlozima zašto nije - navode iz SBiH Sarajevo.

Dodaju da aktueliziraju ovo pitanje i iz razloga angažmana MUP-a Kantona Sarajevo na predmetu prodaje ove imovine i uzimanju iskaza od odgovornih iz KJKP.

- Po ovom pitanju podnesena je krivična prijava od nama nepoznate osobe/a i, kao što rekosmo, nadležni organi poduzimaju radnje po njoj. Odgovorni pojedinci su već imali priliku da obrazlažu svoje radnje nadležnim organima. Javno postavljamo pitanje premijeru Uku da nam kao najtransparentnija i najpoštenija vlada u historiji Kantona, kako kaže, odgovori da li je imovina Kantona prodata, ako jeste, ko je kupio imovinu, gdje je novac od prodaje imovine i kad je zaključen kupoprodajni ugovor - ističu u saopćenju.

Ujedno, dodaju, prema nepotvrđenim informacijama ova prodaja imovine KS je začinjena i kupovinom stanova (trosoban i dvosoban stan) u Vogošći pojedincima koji imaju zasluge u ovoj prodaji pa traže i odgovor šta zna Vlada KS o ovome i da li je obaviještena o ovoj, mogućoj, kupovini stanova.

- Sve navedeno su pitanja na koja javnost zaslužuje odgovor, a posebno iz razloga što se budžetom KS planira prodaja imovine Kantona u vrijednosti od 90.000.000 KM. Isto tako, javno tražimo odgovor koja je imovina planirana da se prodaje, na bazi čije i koje odluke, te da li je ova prodaja imovine u funkciji povećanja prihoda budžeta kako bi se onda ona utrošila za jednostavno rasipanje kroz budžetsku potrošnju u 2024. godini - ističu iz SBiH Sarajevo i dodaju:

- Sva postavljena pitanja su od iznimne važnosti jer kad se započne proces sa prodajom imovine na koje javnost nema odgovore, a onda planirate prodati dodatno imovine KS u vrijednosti 90.000.000 KM svi se moramo zapitati šta se dešava sa budžetom kantona i da li će se neko okoristiti od navedene prodaje. Pitanja smo postavili, a odgovore očekujemo.

SBIHKS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.