21.12.2023. 13:53
0
Smailbegović pozvao poslodavce da isplate radnicima pomoć
Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović pozvao je danas u Sarajevu poslodavce da u okviru svojih mogućnosti isplate radnicima pomoć na osnovu uredbe Vlade FBiH kojom je omogućena isplata u maksimalnom iznosu do 2.520 KM.

Tom uredbom predviđena je mogućnost povećanja prihoda zaposlenika u svrhu zaštite radnih mjesta, te izbjegavanje dodatnog pritiska na poslodavce kroz oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na predviđeno povećanje prihoda.

Smailbegović je rekao da ipak očekuje da se ponove problemi od prošle godine kad je u pitanju bila ta ista inicijativa sa isplatom pomoći od 1.080 KM.

Izjavio je da nisu zadovoljni rezultatima saradnje s vlastima na bilo kojem nivou u godini na izmaku, iako je određeni napredak postignut.

Kao dobar primjer naveo je nedavno zamrzavanje cijena koje su dogovorili s Ministarstvom trgovine FBiH, te rad na Zakonu o trgovini i Zakonu o potrošačima.

Smailbegović je izrazio razočarenje neusvajanjem seta fiskalnih zakona u ovoj godini, ali i nadu da će u prvom kvartalu 2024. to biti prioritet.

Dodao je da će Udruženje u narednoj godini nastaviti insistirati na usvajanju seta zakona o liberalizaciji tržišta rada i zapošljavanju stranih radnika.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.