24.12.2023. 11:57
4
Kantonalno vijeće SBiH Sarajevo: "Predlažemo Premijeru i Vladi da proglase bankrot politika i budžeta KS"
Kantonalno vijeće Stranke za BiH Sarajevo predlaže Premijeru i Vladi da proglase bankrot politika i budžeta Kantona Sarajevo.

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo predlaže Premijeru i Vladi KS da učine jedino što je moguće u ovom trenutku, a to je da proglase bankrot budžeta KS. 

-Podsjećamo javnost, Budžet KS je za 2023. godinu iznosio 1,4 milijarde KM, a Prijedlog Budžeta za 2024. godinu iznosi 1,5 milijardi KM što ukupno iznosi 2,9 milijardi KM. 

U uslovima u kojima posluju kantoni u Federaciji BiH, iznos za dvije godine od 2,9 milijardi KM budžeta KS je takav da omogućava ispunjenje svega onoga što, u odnosu na sarajevski kanton, ostali kantoni samo mogu maštati.

Međutim, Premijer Kantona Sarajevo u zadnje dvije sedmice informira javnost da novca nema i da Vlada ne može odgovoriti zahtjevima kako slijedi:

- nema novca za ispunjenje isplata u visini od 12.000 KM po raspisanom pozivu za subvencioniranje mladih;
- nema novca za isplate po osnovu Uredbe o isplati pomoći od strane poslodavaca;
- nema novca za isplate po osnovu zahtjeva Sindikata o povećanju plaća, a koji je izražen kroz zahtjev za povećanje od dodatnih 5%;
- nema novca za isplate za poboljšanje stanja u JU Studentski centar Sarajevo koji kroz hranu studentima nudi i žohare;
- nema novca za subvencioniranje energenata koji bi bar omogućili manje zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo.
Sve nabrojano za sta nema novaca, kako kaze Premijer KS, je komično mali iznos na Budžet koji za dvije godine iznosi 2,9 milijardi KM. 

Sada da pogledamo za šta ima novca?

Nacrtom Budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu predviđeno je bilo subvencioniranje javnih preduzeća u visini od 31.260.168 KM. U Prijedlogu Budžeta za 2024. godinu iznos za subvencioniranje javnih preduzeća povećan je na 104.425.730 KM.

Od Nacrta do Prijedloga Budžeta iznos za subvencioniranje javnih preduzeća povećan je za cca 73.000.000 KM. Sve gore nabrojane pozicije za koje nema novca su zbirno manje od novca koji se daje za subvencije javnim preduzećima.

Ovo je dokaz u kakvom se stanju nalaze javna preduzeća i u koje stanje su ih dovele politike koje vode Kanton Sarajevo od 2018. godine. Javna preduzeća su dovedena do stanja raspadanja i da se ne bi desio kolaps istih potrebno je 104 miliona KM javnog novca da bi preživjela. 

Politike koje prave hvalospjeve o uspjesima u Kantonu Sarajevo kroz budžetsku infuziju ubrizgavaju 104 miliona KM javnim preduzećima, a za mlade, policajce, vatrogasce, prosvjetne radnike, radnike, studente, čišći zrak NEMA NOVCA. 

Predlažemo Premijeru i Vladi Kantona Sarajevo da učine jedinu moguću stvar i proglase bankrot politika koje vode ovaj kanton i bankrot budžeta KS. 

Zadužiti Kanton Sarajevo za 4 godine za 600 miliona KM, ubrizgavati javnim preduzećima 104 miliona KM godišnje i hvaliti se uspjesima, koje niko ne vidi, je bankrot politika i put u pravcu dužničkog ropstva. Teret javnih preduzeća po Budžet Kantona Sarajevo postaje takav da opravdani zahtjevi mladih, sindikata, studenata, građana ne mogu biti ni razmatrani i stoga proglasite bankrot politika i budžeta u koji ste sve gradjane Kantona Sarajevo doveli, navodi se u saopćenju.

(Erna H.) 

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.