29.12.2023. 14:27
0
Oglasili se iz Energoinvesta: Iz Istočnog Sarajeva koriste "ratne prijetnje" prestanka isporuke gasa
FOTO: n1
Povodom najave Sarajevogasa Istočno Sarajevo o prestanku isporuke gasa za Sarajevo od 1. januara naredne godine oglasio se i Energoinvest. Navode kako je zahtjev spomenute firme iz Istočnog Sarajeva za povećanjem cijene transporta gasa kroz njihove cijevi bio ultimativan, te da bi u tom slučaju bila enormno povećana cijena gasa.

Saopćenje Energoinvesta prenosimo u cijelosti.

- Obavještavamo javnost i posebno korisnike i potrošače prirodnog plina da je prethodnih dana suočen sa jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske Sarajevogas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uslove transporta gasa, a koji se odnose na dio transportne trase kojim upravlja Sarajevogas  Istočno Sarajevo.

Zahtjev Sarajevogasa Istočno Sarajevo je bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo. S obzirom da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024. godinu, sveden na dužinu trase kojim Sarajevogas Istočno Sarajevo upravlja, bio dvostruko veći u odnosu na cijenu BH Gasa, a da čak ni Regulator Gasa iz RS nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, Energoinvest takve uslove, a naročito potkrepljene već poznatom "ratnom prijetnjom" o zatvaranju ventila nije mogao prihvatiti, jer bi to uzrokovalo lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od druga dva transportera u BiH.

Pozive na dogovorno usaglašavanje i upozorenja o posljedicama prijetnje transporter SarajevogasIstočno Sarajevo je odbio i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio. S ciljem izbjegavanja uznemirenja javnosti Energoinvest do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti s ciljem razrješenja problema. Navedeno je uključilo: Detaljno upoznavanje Vlade FBiH sa problemom i zahtjevom za hitno uključivanje s ciljem kontakta i dogovaranja sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je sa strane Vlade Federacije BIH i učinjeno na više nivoa na bazi čega je jučer 28. decembra 2023 godine bio postignut odgovarajući dogovor.

Enegoinvest je uprkos svemu juče 28. decembra 2023. godine pozvao sve učesnike u poslovima sa gasom kako bi iste upoznao sa problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari. Nažalost danas 29. decembra 2023. godine transporter Sarajevogas Istočno Sarajevo svoju namjeru o zatvaranju ventiala dotoka gasa sa datumom 01. januara 2024. godine u 6sati  ujutro je ponovo i pismeno potvrdio.

Energoinvest je sa svoje strane ponovo upoznao resornog Ministra i predstavnike Vlade FBIH, koji su jedini nadležni da sa svoje strane zahtjevaju uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih međunarodnih organa da obezbjede nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH. Očekujući da Sarajevogas Istočno Sarajevo odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor molimo građane i korisnike gasa na strpljenje i razumijevanje.

O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema Energoinvest će javnost obavijestiti blagovremeno, stoji u saopćenju Energoinvesta.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.