29.12.2023. 18:10
0
Efendić: Ne može se novcem građana koji vole ovu zemlju finansirati rušitelji Bosne i Hercegovine
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić, na press-konferenciji istakao je da je BiH, ove godine dobila je problematičnu vlast i pitanje je da li će biti u stanju da brani državu od sve većih nasrtaja.

- Predsjednik bh. entiteta koji se zove Milorad Dodik sve više radi na podjeli države Bosne i Hercegovine. Ne radi se samo o verbalnim prijetnjama, jer se faktički stvara drugi pravni poredak na teritoriji države BiH. U tom entitetu počeli su sa usvajanjem zakona o nepokretnoj imovini. Zatim, zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH te neprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH. Zatim zakon o kleveti kojim se krimilizira javni govor pa vas može zadesiti kada krenete na Bjelašnicu da vas uhapsi neko zbog toga što ste nešto napisalio na Facebooku. Ovo je ozbiljno jer bh. entitet pravi novi pravni poredak – upozorava Efendić.

Šta i kako mogu uraditi institucije BiH da bi se cijepanje države zaustavi.

- Stalno vrijeđanje Milorada Dodika jedna je vrsta psihološkog zlostavljana svi građana BiH. Uz to se konitinuirana jačaju kapaciteti MUP-a RS-a, a u Federaciji BiH već pet godina nemamo direktora Federalne uprave policije. Zašto institucije BiH ne mogu da odgovore efikasno na ove scenarije koje najavljuje Dodik. Prvi problem je način upravljanja institucijama BiH. Vijeće ministara BiH u aprilu ove godine napravilo je jednu analizu o nacionalnoj strukturi u popuni svih institucija u BiH. Ovdje se krije odgovor zašto institucije nisu efikasne u zaštiti države. U institucijama BiH u aprilu ove godine falilo je 800 Bošnjaka i 100 Ostalih koji bi sigurno branili ovu državu. Oni koji rade u institucijama za politike koji ruše ovu državu imaju višak blizu 500 zaposlenih u institucijama BiH koje kandiduje HDZ-e i SNSD-e. Ovdje se radi o popuni institucija koje je određeno popisom stanovništva iz 1991. godine u nekim slučajevima je to po poslijeratnom popisu stanovništva. Narušena su i rukovodeća mjesta u državnim institucijama prema ovoj aprilskoj analizi. U 58 od 71 institucije postoji debalans – kaže Efendić.

Ovo se mora promjeniti, kaže Efendić i pojašnjava.

- Imenovanja svih rukovodilaca u državim institucijama morala bi proći kroz Vijeće ministara BiH. Od šest direktora koji se postavljaju trojica moraju biti Bošnjaci, dva Srbina i jedan Hrvat. Ovo se mora imenovati u paketu, a to bi trebao biti zadatak dva ministra Bošnjaka u Vijeću ministara Zukan Helez i Elmedin Konaković. Oni ne smiju više dozvoliti da se na Vijeću ministara donose imenovanja gdje se krši Ustav BiH, Zakon o upravi, Zakon o državnoj službi. Prema Ustavu ako se imenuju na šest pozicija rukovodioci, tri pripadaju Bošnjacima, dvije Srbima i jedan Hrvatima, a u nekom od ciklusa jedan Ostali umjesto Srba ili Hrvata. Prema podacima za ovu godinu kao rukovodeći državni službenici uposleno je devet Srba, šest Hrvata i četiri Bošnjaka. Ukupan broj službenika u ovoj godini zaposleno je 24 Bošnjaka, Srba 36 i Hrvata 23. Na ovakav način popunjavanja državnih službenika država se ne može braniti jer tu je malo Bošnjaka - ističe Efendić.

Drugi način odbrane države prema mišljenju Efendića je raspodjela novca u BiH.

- Imamo sistemsku pljačku BiH od njenih neprijatelja, oni koji bi srušili državu na sve načine je pljačkaju. Federacije BiH osigurava dvije trećine BDP-a, dok entitet RS zajedno sa Distriktom Brčko osigurava jednu trećinu BDP-a. Kada se dijeli PDV-e i ostali prihodi Federacija BiH bude oštećena od dva do četiri posto, a to je veliki procenat jer godišnje se prikupi više od 20 milijardi maraka u sistemu poreza. Dakle, FBiH se za jednu godinu ošteti od 400 do 600 miliona marka! Novac se mora dijeliti pravedno, jer ne može se od građana koji vole ovu državu finansirati aktivnosti onih koji ruše državu. U ovoj godini Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojilo je koeficijente raspodjele prikupljenog novca za treći kvartal i FBiH je oštećena za 100 miliona maraka. Već je za tri dana Nova godina, a nema podataka za četvrti kvartal. Nema izvještaja jer on ne odgovara entitetu RS, jer FBiH traži promjenu koeficijenta raspodjele da ne bude opet zakinuta – zaključio je Efendić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.