29.12.2023. 20:41
0
Počela vakcinacija protiv HPV-a u domovima zdravlja u KS
U domovima zdravlja KS počela je vakcinacija protiv HPV - a. Zaprimljeno je 1.595 doza Gardasil vakcine protiv HPV-a, i raspoređeno na tri vakcinalna punkta u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, i to u organizacione jedinice Ilidža, Novi Grad i Centar.

Po posljednjoj odluci Minstarstva zdravstva KS, vakcinacija je omogućena za djevojčice/djevojke od 11 do 26 godina.

Vakcinacija će se obavljati svakim radnim danom, te je neophodno da roditelji provjere da li ljekar ordinira na lokalitetu kome pripadaju u jednoj ili obje smjene, da bi znali u kojem vremenskom periodu mogu ostvariti vakcinaciju.

Svrha primjene ove vakcine je zaštita od bolesti uzrokovanih humanim papiloma virusom (HPV-om). Zdravstvene ustanove koriste globalno provjerenu i dokazanu vakcinu Gardasil koja štiti od četiri najopasnija tipa virusa. Vakcina se pokazala sigurnom, a u nekim zemljama je pojava raka grlića materice danas svedena na minimum.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.