30.12.2023. 23:15
0
Važna poruka profesora Zubića građanima: "Vrlo je bitno da se objekti u zoni epicentra napuste. Svaki naredni zemljotres koji nastupi biće manjeg intenziteta"
Snažan zemljotres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu uznemirio je i uplašio građane.

Više o potresu i njegovim karakteristikama na svom je Facebook profilu objavio poznati profesor Geografije Vedran Zubić.

Zubić je kazao da nema mjesta za paniku i da će svaki naredni potres biti slabiji.

“Prije pola sata, u 21:43, desio se trus magnitude 4.7 po Rihteru u blizini Zenice. To je 10 km sjeverno od tog grada u zoni Željeznog polja. Trenutno nemamo informacija o žrtvama ili šteti. Pretpostavljamo da će neki objekti biti devastirani. Trus je na dubini od 8 km što znači da je hipocentar veoma plitak.” pojasnio je Zubić.

Zubić je upozorio da se u zoni epicentra mora i dalje biti na oprezu.

“Ovaj trus je u regiji dva rasjeda koji se isprepliću na dodiru zone serpentina i zone fliša. Radi se o različitim tektonskim i reljefnim oblicima, ali su i geologija i petrološki sastav iznimno različiti. Serpentini su dobili naziv po magmatima boje zmije (serpens), a fliš je sedimentna stijena. Prvi rasjed ide od sjeverozapadne Bosne preko Banjaluke, Zenice sve do Bratunca (tu “napušta” BiH), a drugi prati tok rijeke Bosne pa ga možete pratiti od rova Save preko regije Doboja na jugoistok sve do regije Foče (gradove nabrajam zbog lakše orijentacije). Trus je bio plitak i nema velike panike. Svaki naredni, koji može nastupiti, biće mnogo manjeg intenziteta. Ne očekuje se veliki disbalans. Bitno je da se objekti u zoni epicentra napuste jer bi svaki klima uređaj na kući ili reklama na zgradi predstavljala opasan elemenat u naknadnim trusovima. Reverzija zna biti okrutna ako se ne pazi dovoljno.”

Znamo u kojoj zoni živimo, znamo šta nam radi subdukcija Jadranske ploče zbog kretanja Afrike ka sjeveru. Bitno je sa ljudi u Željeznom polju, ali i okolini, imaju dovoljne količine pitke vode, hrane i medicinske opreme. Sve ostalo neće biti problem.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.