3.1.2024. 11:15
0
Podignuta optužnica za zločine u Vlasenici: Učestvovali u napadu na selo Durići, ubijeno 25 Bošnjaka
FOTO: Arhiv
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Živojina Majstorovića, rođenog 1948. godine u Vlasenici, državljanina BiH, Radenka Dubočanina, rođenog 1971. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Radosava Savića, rođenog 1964. godine u Vlasenici, državljanina BiH za zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice.

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi, početkom juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem, sudjelovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, uslijed kojih napada je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu malodobnu osobu i osobe starije životne dobi, a nakon toga stanovništvo pod prijetnjom oružjem, natjerano prema sabirnim punktovima, gdje je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i djece.

Nakon toga, jedna grupa od nekoliko civila odvedena je u zatočenje u logor 'Sušica' i zgradu Policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-zločini protiv čovječnosti iz članka 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, tri vještaka, kao i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.