4.1.2024. 13:29
0
Iz SDA reagovali na jučerašnje Dodikove najave: Više ne postoji nijedno opravdanje za popustljivost OHR-a
"Najava Milorada Dodika da će u Narodnoj skupštini RS usvojiti zakon kojim oduzima nadležnost Centralnoj izbornoj Komisiji BiH na području ovog entiteta, novi je nasrtaj na ustavno-pravi poredak Bosne i Hercegovine", naveli su iz SDA.

Iz SDA navode da su kontinuirani napadi na državu i njene nadležnosti, a posebno udar na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Dodikov pokušaj puzajuće secesije.

“Tome se konačno mora stati u kraj. Ne postoji više nijedno opravdanje za popustljivost Vijeća za implementaciju mira (PIC) i Ureda visokog predstavnika (OHR). Nije nikakav alibi međunarodnim zvaničnicima to da će Dodik izazvati probleme ukoliko se ne udovolji njegovoj ucjenjivačkoj „balvan“ politici. Problemi će biti mnogo veći ukoliko Dodik ne bude zaustavljen u urušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Toga moraju biti svjesni svi. Zabrinjavajuća je šutnja međunarodnih zvaničnika, ali i stranaka Trojke, čija nesposobnost da se suprotstavi Dodikovoj politici postaje opasna po državu”, stoji u saopštenju SDA.

Podsjetimo, Dodik je jučer saopštio kako će “Republika Srpska donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje  i koji će predvidjeti da izborna komisija RS provodi opštinske i republičke izbore”.

Vratićemo nadležnost koja nam pripada – poručio je Dodik nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.