15.1.2024. 15:55
1
Napadnut imam džamije u Prijedoru: "Atmosfera je intenzivno nacionalistički nastrojena, povratnici su uznemireni"
FOTO: Screenshot/facebook
Imam Čaršijske džamije u Prijedoru Omer-ef. Redžić i njegova porodica napadnuti su krajem decembra na vratima svoga stana.

Kako je za N1 ispričao Redžić, napao ih je muškarac u alkoholiziranom stanju, vrijeđajući ih na nacionalnoj osnovi, te pokušavajući nasilno ući u njihov stan koji se nalazi u sklopu Čaršijske džamije u Prijedoru.

- To se dogodilo pred Novu godinu. Osoba u pijanom stanju je ušla nasilno u stan. Izbacio sam ga iz hodnika i niz stepenice. Neko ga je dovezao automobilom, to smo vidjeli na video snimcima, i poslao ga na vrata moga stana. Psovao je i rekao je: "Vi ste nas pobili" - ispričao je ef. Redžić.

U trenutku nasilnog upada u stan, tu su mu se nalazili supruga i djeca. Sreća, ističe, da se on tu zadesio, reagovao i pozvao policiju.

- Otišli smo u policiju, dali izjave, potpisali zapisnik i sada čekamo policijsku istragu u smislu motiva upada u kuću imama čaršijske džamije - kaže ef. Redžić i dodaje da je prvi put vidio tog čovjeka, te da ne zna ko je on.

Iz Policijske uprave Prijedor za N1 su odgovorili da je "događaj evidentiran 25. decembra 2023. godine, te da se radi se o prijavi gdje je nepoznata osoba nepozvano ušlo u stambene prostorije vjerskog službenika Islamske zajednice koje se nalaze u sklopu Čaršijske džamije u Prijedoru".

- Intervencijom policijskih službenika utvrđeno je da se radi o osobi N. M. (op. a. kako saznajemo, riječ je o Nenadu Maksimoviću) iz Prijedora koji je lišen slobode, a izvršenim alkotestiranjem kod navedenog utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu - navode iz PU Prijedor, te dodaju da je o svemu obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji je navedeno kvalifikovao kao krivično djelo narušavanje nepovredivosti stana i kojem je dana 15.01.2024. godine protiv N. M. dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo.

Efendija Redžić je mišljenja da praznici i ostala obilježavanja su doprinijela atmosferi koja je intenzivno nacionalistički nastrojena što vidno uzrujava povratnike.

- Vjerovatno ponukani cjelokupnom medijskom atmosferom, lošom komunikacijom – političkom i nacionalističkom, ljudi, odnosno pojedinci, sebi za pravo daju da reaguju praveći incidente. Kao građani ovog društva, želimo da imamo potpuno povjerenje u policiju Prijedora, odnosno u MUP RS. Nadamo se da je u njihovom interesu da takve stvari sankcionišu, da ne dopuste da se događaju. Vidljivo je da mnoge stvari kada se dese, Bošnjaci moraju da negdje drugo prenoće, napuste grad i traže neki mirniji ambijent - naglašava ef. Redžić.

Na kraju razgovora je proučio da on jeste fizičko lice, ali je i efendija koji predstavlja vjerskog službenika jednog kompletnog naroda u Prijedoru.

- To je loša poruka koja u sebi krije elemente vjerske i nacionalne mrženje, i to se ne bi smjelo dešavati - zaključio je imam Čaršijske džamije u Prijedoru.

Povodom ovog incidenta muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, posjetio je imama Redžića i njegovu porodicu, a s obzirom na to da su pretrpjeli napad nakon pokušaja nasilne provale u njegov stan od pijanog lica srpske nacionalnosti inicijala, a što je prošlo bez adekvatne reakcije vlasti na ovaj nemili događaj.

- Omer-ef. Redžić je imam Čaršijske džamije u Prijedoru i imam s kojim se ponosimo zbog njegove širine, dostupnosti i tolerantnosti prema drugom i drugačijem. S obzirom da je Čaršijska džamija u samom centru grada, nismo očekivali da se s vremena na vrijeme u ovom prostoru dešavaju nemile scene prouzrokovane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću. Siguran sam da Omer-ef. Redžić ni jednim svojim gestom nije potakao izgrednika na ovo krivično djelo, te da nije zaslužio da ga se oslovljava psovkama i omalovažavanjem. Iako je lice koje je provalilo u stan potpuno svjesno napalo na imama i njegovu porodicu, omalovažavajući ga psovanjem i vulgarnostima na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, to nije bilo dovoljno da se kod organa sigurnosti okarakterizira kao krivično djelo. Politički predstavnici Bošnjaka u Prijedoru konačno moraju glasnije progovoriti o ovim grubim narušavanjima sigurnosti i da intenzivnije ukazuju na diskriminaciju, provokacije i napade kojima su izloženi Bošnjaci u manjem bh entitetu, a ti napadi su nerijetko usmjereni na imovinu Islamske zajednice i njene imame - izjavio je muftija Kudić.

Omer-ef. Redžić je zahvalio muftiji Kudiću na posjeti i brizi i poručio da ga sve ovo što se dešava neće zastrašiti, niti ga skrenuti sa puta kojim ide, a to je da uživa sva prava i slobode koje su zagarantovane svim građanima u našoj zemlji i da ne želi biti neko ko će se u svom gradu i svojoj domovini osjećati kao stranac ili kao nepoželjan.

- Kroz svoj dugogodišnji rad u ovom gradu, niti ja, a niti Islamska zajednica ni jednom gestom ili izjavom nije bila generator bilo kakvih međunacionalnih tenzija ili uzročnik problema. Na tom planu ću, nadam se, nastaviti i dalje. Međutim, s vremena na vrijeme, dešavaju se stvari koje nas tjeraju na reakcije s kojima i mi sami nismo zadovoljni. Iako su nadzorne kamere snimile sve detalje, te sam vjerodostojno prenio sve što sam od uvreda dobio na svoj račun, još nismo obaviješteni dokle je stigao proces, te da li je ovaj čin uopšte okarakterizan kao krivično djelo sa motivima vjerske i nacionalne mržnje. I ovaj čin koji je uznemirio mene i moju porodicu neću posmatrati bespomoćno, nadam se da će Islamska zajednica iskoristiti sve dostupne mehanizme kako bi se dokazali motivi ovog djela koje je zasigurno narušilo sigurnost mene i porodice, te da se počinilac adekvatno kazni. U protivnom, šta mogu očekivati naredne godine? Ovom prilikom iskazujem duboku ljudsku zahvlanost našem muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću što me je posjetio i što mi je pružio podršku i stavio se na raspolaganje kada je u pitanju daljna moja borba, kako borba protiv ovakvog barbarizma tako i borba za pravo svakog čovjeka da živi u miru i sigurnosti u našem gradu - poručio je Omer-ef. Redžić

(Aldin B.)

Prijedor
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.