18.1.2024. 13:58
0
SDA: Blinkenovo pismo ogolilo je servilnost i obmane "Trojke", ali i politiku blokada HDZ-a
Pismo američkog državnog sekretara Antony Blinkena ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u vezi sa blokadom projekta Južna plinska interkonekcija, u potpunosti je ogolilo sve obmane koje su čelni ljudi "Trojke" plasirali u javnost, ali i politiku blokada HDZ-a, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Dodaje se da je "Trojka", provodeći servilnu politiku prema HDZ-i i SNSD-u, i udovoljavajući njihovim zahtjevima, dovela u pitanje realizaciju strateškog projekta Južne interkonekcije.

Pri tome "Trojka", kažu iz SDA, konstantno u javnost plasirala neistine o "dobroj atmosferi" i "historijskim sjednicama", te se medijski obračunavala s patriotskim blokom stranaka koje su ukazivale na opasnosti poteza koje su SDP, NIP i Naša stranka povlačili.

- Prvo su obmanuli javnost da je Vijeće ministara pokrenulo proceduru za izgradnju i Istočne i Južne interkonekcije, pa se se ispostavilo da su slagali jer takvu odluku za Južnu interkonekciju nikada nisu donijeli.

Zatim su iz procedure u Parlamentu FBiH, očigledno pod pritiskom HDZ-a, povukli Zakon o južnoj interkonekciji, predložen od Novalićeve vlade i već usvojen u Zastupničkom domu. Time su cijeli proces svjesno "pomnožili s nulom" i ojačali Dodikove i Čovićeve mehanizme blokade.

Uprkos insistiranju Kluba SDA da Zakon o južnoj interkonekciji bude vraćen u parlementarnu proceduru, te usvojen u istom tekstu, servilna i nesposobna Vlada Nermina Nikšića ni do danas to nije uradila.

Ukoliko to, u strahu od HDZ-a, ne urade u narednim danima, učinit će to Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, navodi se u saopćenju za javnost SDA.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.