18.1.2024. 16:52
1
Oglasili se iz SDA: Trojka je sve pomnožila sa nulom i itako ojačala Dodikove i Čovićeve mehanizme blokade
Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se nakon što je u medijima objavljen sadržaj pisma koji je američki državni sekretar Antony Blinken zatražio od šefova diplomatije Hrvatske i Bosne i Hercegovine Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi prestao s opstrukcijama plinskog povezivanje Hrvatske i BiH.

SDA poručuje da je Trojka udovoljavajući zahtjevima HDZ-u i SNSD-u, dovela u pitanje ovaj projekat.

“Pismo američkog državnog sekretara Antony Blinkena ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u vezi sa blokadom projekta Južna plinska interkonekcija, u potpunosti je ogolilo sve obmane koje su čelni ljudi Trojke plasirali u javnost, ali i politiku blokada HDZ-a. Provodeći servilnu politiku prema HDZ-i i SNSD-u, i udovoljavajući njihovim zahtjevima, Trojka je dovela u pitanje realizaciju strateškog projekta Južne interkonekcije. Pri tome je konstantno u javnost plasirala neistine o 'dobroj atmosferi' i 'historijskim sjednicama', te se medijski obračunavala s patriotskim blokom stranaka koje su ukazivale na opasnosti poteza koje su SDP, NIP i Naša stranka povlačili", navode iz SDA.

Ističu da je Trojka obmanula javnost da je Vijeće ministara pokrenulo proceduru za izgradnju i Istočne i Južne interkonekcije, jer takvu odluku, tvrde, za Južnu interkonekciju nikada nisu donijeli. Navode i to da je Zakon o južnoj interkonekciji koji je predložila Vlada FBiH na čijem čelu je bio tada Fadil Novalić, povučen iz parlamentarne procedure.

“Time su cijeli proces svjesno 'pomnožili s nulom' i ojačali Dodikove i Čovićeve mehanizme blokade”, kazali su iz SDA.

Poručuju da će, ukoliko Trojka ne vrati u parlamentarnu proceduru ovaj zakon u narednim danima, učiniti to Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, prenosi Slobodna Bosna.

Podsjetimo, u svom pismu američki državni sekretar Antony Blinken direktnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje plinovoda označio je lidera HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Ustvrdio je da kašnjenje s nastavkom izgradnje plinovoda prijeti njegovoj realizaciji.

"S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju po ovom pitanju“, stoji u Blinkenovu pismu.

Blinken ističe da su zahtjevi lidera HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizirala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju dupliciranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

"Ovako evidentna korupcija i samopogodovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", dodao je Blinken. 

(Sead M.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.