20.1.2024. 12:20
0
Iz federalnog MUP-a se oglasili oko štrajka: To su podvale grupa koje rade isključivo na ostvarivanju interesa
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem su demantovali navode o tome da se razmatra mogućnost protestnih okupljanja i eventualnog štrajka policijskih službenika Federalne uprave policije.

- Obavještavamo građane Bosne i Hercegovine kako je lažne navode Saveza sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine o mogućnosti organizacije štrajka policijskih službenika Federalne uprave policije danas demantovao i Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a koji jedini ima reprezentativnost kod Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kao poslodavca.

Lažnim navodima o protestima i štrajku policijskih službenika Federalne uprave policije nanosi se direktna šteta Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Federalnoj upravi policije i kompletnom sigurnosnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine koji je spreman da se uhvati u koštac sa svim sigurnosnim izazovima.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić i kompletna Vlada Federacije BiH ni po kojim parametrima, osim možda po tendencioznim i zlonamjernim, ne zaslužuju da se dovode u negativan kontekst posebno ako se uzmu u obzir napori koje ulažu u poboljšanje statusa policijskih službenika.

Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine iskoristio je gostoprimstvo Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, koji su upravnom odboru naprijed navedenog sindikata dali dozvolu za korištenje sale u sjedištvu ovog ministarstva za potrebe održavanja sjedinice, a kako bi iz naše kuće poslali poruke usmjerene protiv strateških interesa Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.

Taj strateški interes je usvajanje kućnog kolektivnog ugovora koji će poboljšati status svih policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije. Samo subjektima koji rade protiv interesa policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije može biti cilj da opstruiraju kućni kolektivni ugovor koji vodi do poboljšanja statusa svih zaposlenih.

O poboljšanju statusa, kroz kućni kolektivni ugovor, neće se pitati Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine već reprezentativni Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji je strana u pregovaračkom postupku. Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine ovom prilikom pozivamo da, umjesto što se bavi kućnim kolektivnim ugovorom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, pokrenu inicijativu kod kantonalnih vlada za zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za policijske službenike u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, a kako bi došlo do poboljšanja „materijalno-finansijskih, radno-pravnih i socio-ekonomskih prava“ policijskih službenika u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije pozivaju sve policijske službenike, državne službenike i namještenike da ne nasjedaju na podvale grupa koje rade isključivo na ostvarivanju interesa uskog kruga ljudi te da se distanciraju od subjekata koji svojim djelovanjem, u ovom izazovnom vremenu, pokušavaju nanijeti štetu sigurnosnim interesima Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije sprovest će internu istragu u odnosu na sva lica, koja su zaposlenici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, kako bi utvrdili da li postoje elementi disciplinske odgovornosti pojedinih policijskih službenika koji nisu ovlašteni da govore u ime policijskih službenika Federalne uprave policije.

O svemu naprijed navedenom Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije više se neće oglašavati, a medije molimo da prilikom prenošenja saopćenja za javnost sindikata i interesnih grupa posebno imaju u vidu kako je Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jedini reprezentativni sindikat u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije.

Do protesta i štrajka policijskih službenika Federalne uprave policije neće doći - navode.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.