23.1.2024. 21:23
0
Cvijanović "zaprijetila": Konaković da hitno dostavi informacije o glasanju Lagumdžije
Kabinet članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražio je od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da hitno i bez odlaganja u što kraćem roku dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile postupku ambasadora Stalne misije BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije, koji je u Vijeću sigurnosti potpisao predloženi dokument kojim se Rusija poziva da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine.

U zahtjevu se od Konakovića traži i informacija da li je Lagumdžija, uprkos izostanku saglasnosti Predsjedništva BiH, za svoj postupak imao njegovu ili instrukciju Ministarstva vanjskih poslova.

U zahtjevu se navodi "da je Lagumdžija potpisao zajedničku izjavu bez ovlaštenja i saglasnosti članova Predsjedništva BiH kao nadležnog organa za vođenje vanjske politike."

Podsjeća se da je u Ustavu BiH propisano da je "Predsjedništvo BiH vrhovni organ u domenu vanjske politike koji konsenzusom i saglasnošću članova donosi odluke o svim pitanjima vanjske politike."

Dalje se navodi da je Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH decidno određeno da je Predsjedništvo nadležan organ za vođenje vanjske politike i da u obavljanju aktivnosti iz dijapazona svojih nadležnosti zajednički usaglašenim stavovima tri člana donosi odluke iz domena vanjske politike.

- Iz navedenog jasno proizlazi da Predsjedništvo BiH kao nadležni organ za vanjsku politiku, preko drugih organa, u prvom redu Ministarstva vanjskih poslova BiH, predstavnika diplomatsko-konzularne mreže, ambasada i njihovih predstavnika, ambasadora, prezentuje svoje zvanične stavove o međunarodnim pitanjima, te da oni uvijek i iskljčivo moraju izražavati konsenzus i usaglašenost članova Predsjedništva o važnim pitanjima, a ne samovoljna mišljenja - navodi se u zahtjevu.

Ističe se da "sporna situacija baca mrlju na međunarodni ugled BiH i ima tendenciju da dodatno uruši stabilnost u njenoj političkoj strukturi, pogotovo imajuću u vidu činjenicu da se BiH od početka rusko-ukrajinskog sukoba nije svrstala ni na jednu od strana, te da od početka sukoba promoviše neutralnost i želju za uspostavljanjem mira, kao i da se Predsjedništvo BiH, kao nadležni organ za spoljnu politiku, o predmetnoj zajedničkoj izjavi ni u jednom momentu nije očitovalo."

Lagumdžija je zajedničku izjavu 47 zemalja potpisao jučer u Njujorku.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.