23.1.2024. 22:32
5
Čović o skandalu kojeg je napravio Plenković: To će ojačati odnose BiH i Hrvatske!
Premijer susjedne Hrvatske, Andrej Plenković, napravio je nevjerovatan diplomatski skandal tokom posjete Bosni i Hercegovini.

Naime, iako se iz Hrvatske vrlo često čuju riječi kako Hrvatska poštuje Bosnu i Hercegovinu i njene institucije, to se nije desilo tokom jučerašnje i današnje posjete Plenkovića Sarajevu i BiH.

Podsjećanja radi, premijer Hrvatske je namjerno izbjegao dolazak u Predsjedništvo BiH, a sve zbog Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

"Rutte i Von der Leyen su to itekako razumjeli. Ja sam im to, naravno prije samog sastanka kazao, oni to poštuju. Sada je vjerovatno i kod njihovih saradnika veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Predsjedništvu (BiH)", kazao je Plenković, koji je ponovio da Komšić "nije legitimno izabran član Predsjedništva" jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati.

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović za RTL je prokomentarisao potez premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da ne ode u Predsjedništvo BiH, kako bi izbjegao susret sa Željkom Komšić.

Upitan da li podržava takvu odluku, Čović je kazao da ne misli da je Plenković izbjegao susret s Komšićem.

- On je poslao vrlo jasnu poruku legitimnosti članova Predsjedništva. Mi, naime, imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva. O tome sam danas govorio i pred predsjednicom Evropske komisije fon der Lajen, premijerom Rutteom i naravno pred Andrejem i to je bila odlična prilika jer jedan od naših uslova, od četrnaest onih koji nam trebaju da bi otvorili vrata EU, je Izborni zakon. I nema većeg ugrožavanja integriteta izbornog procesa kad neko zloupotrijebi takav glas - kazao je.

Upitan da li bi taj potez mogao ugroziti odnose BiH i Hrvatske, on misli potpuno suprutno.

- Ne, štaviše, mislim da će ga snažno ojačati jer ovo što radi gospodin Andrej Plenković ima apsolutnu podršku u Bosni i Hercegovini - kazao je.

(Sead M.)

5
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.