26.1.2024. 18:29
0
Izetbegović: Čović je rekao da je sastanak snimljen, neka kažu šta su pregovarali kod Dodika
Predsjedništvo SDA održalo je sjednicu na kojoj je razmatralo aktuelnu političku situaciju. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je na press konferenciji o radu državne vlasti. Istakao je da je od 50 zakona koliko su najavili usvojeno 12, a šest su dopune i izmjene.

"Nijedan zakon koji su predložili članovi trojke nije se našao pred PS BiH. Dakle ignorisani su od strane dvojca SNSD-HDZ. Vijeće ministara je radilo samo kada njima to odgovara uz saglasnost i podršku trojke. O NATO putu su prestali da pričaju, niti su napravili dokument koji nas vodi naprijed. Budžet za 2024. godinu nije ni predložen za 2024. i to je nerad Vijeća ministara BiH", kazao je Izetbegović.

Govoreći o sastanku državne koalicije na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima, predsjednik SDA je kazao da sve što je trojka do sada prepustila i na nivou FBiH je popravljivo.

"Ali ovo što su krenuli da urade u Bakincima bi bilo nepopravljivo i nanijeli bi zabrinjavajuću štetu BiH kada je u pitanju Predsjedništvo, Ustavni sud BiH, ono što su namjerili da urade i o čemu je Čović kazao da imaju snimljen razgovor pa ko je zainteresiran da sebe čuje šta je pričao može, CIK itd.

Kada smo imali te pregovore u Neumu, dvije od tri stranke u trojci su rekli da u tome neće da učestvuju. Rekli su da je to stvar vladajuće koalicije. Sad kad su se zapetljali u Bakincima, kad su dobili reakciju ljudi iz BiH, međunarodne zajednice, zovu sve da im pomognu da ih vade u živo blato. Neka kažu šta su to pregovarali u Bakincima ili neka to predlože PS BiH. Dužni su to kazati javnosti. Ako oni to ne kažu, vjerovatno će to objaviti gospodin Čović", kazao je.

Dodao je da se radi o najvažnijim promjenama u strukturi države, ustava, načina funkcionisanja temeljnih institucija.

"Ustavni sud BiH već dvije godine zaustavlja secesiju. Sve je to trebalo biti izmijenjeno na način da faktički više nema odbrane BiH", kazao je.

Govoreći o nedolasku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Predsjedništvo BiH zbog Željka Komšića, istakao je da je pokazao nepoštovanje spram vrhovne institucije BiH.

"Nije riječ o Komšiću, riječ je o Predsjedništvu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH, a zatim je sramotno da su državni predstavnici nastavili da se s njim sastaju. Nekima se ne sviđa način izbora kako je to Dejton regulisao, ali poštujemo i našu državu i naše susjede".

Kada je riječ o Južnoj plinskoj interkonekciji Izetbegović je kazao kako je Predsjedništvo SDA zadužilo klub SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da uputi u parlamentarnu proceduru Zakon o južnoj interkonekciji.

Na pitanje zašto su neki zastupnici SDA podržali federalni budžet, Izetbegović je kazao da zastupnici nisu imali instrukciju stranke kako da glasaju.

"Mislim da su se trebali dogovoriti na klubu kako da glasaju i da nisu to trebali raditi. Ako se te stvari budu ponavljale onda će da reaguje vrh stranke", kazao je.

Govoreći o tuzlanskoj SDA, Izetbegović je kazao da nije do kraja upućen u sukob koji je nastao te da će objašnjenja dati oni koji su učestvovali u tome.

(Patriaž)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.