4.2.2024. 11:26
0
Dunović: Politike kompromisa sa etno-politikama nas vraćaju unazad
Etno-politike ne mogu graditi Bosnu i Hercegovinu, a politike kompromisa takvim etno-politikama nas vraćaju unazad, izjavio je danas Milan Dunović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Redovna sesija održana je danas o temi "Sa politikama ustupaka etno nacionalizmu ne može se graditi stabilna BiH".

- Etno-nacionalne politike ne da ne mogu graditi prosperitetnu BiH, nego ne mogu graditi nikakvu BiH. To govorim iz prostog razloga što 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma vidimo u kom smjeru BiH ide, u kom smjeru idu mladi iz BiH, kakvo nam je ekonomsko stanje, kakva nam je sigurnost i možemo uporediti bilo koji aspekt društva, življenja i takozvanog prosperiteta u BiH i doći do zaključka da etno-nacionalne politike nemaju budućnost - rekao je Dunović.

Rekao je da se na to može dodati i presuda Evropskog suda za ljudska prava i činjenica da se u pojedinim presudama koje su stare više od deset godina navodi da je princip konstitutivnosti naroda zastarjeli model i da ne ože u savremeno doba da bude model gradnje demokratskog društva.

- Nadogradnja, u lošem smislu, jesu politike ustupaka takvim etno-nacionalnim politikama i principima. Moram reći da u posljednjih godinu dana, od formiranja nove kako Vlade Federacije BiH, tako Vijeća ministara svi građani u BiH vide svakodnevno ustupke i to na takav način da se etničkim politikama, etničkim strankama dozvoljava da provode svoje politike, a zauzvrat, eto oni će se promijeniti, oni će postati proevropski političari, odvesti nas u Evropsku uniju, u NATO savez - kazao je Dunović.

Kaže da nakon godinu dana, bez obzira šta vladajući političari govorili, misli da ne postoji građanin BiH koji nije svjestan da ono što oni govore jednostavno nije tačno.

- Po pitanju NATO integracija mi smo dalje nego što smo bili prije, poznato je da je prvi godišnji nacionalni plan poslan 2019. godine, nakon toga su slani godišnji planovi do formiranja ovog Vijeća ministara, nakon toga se to ne radi - rekao je Dunović.

Prema njegovim riječima pitanje zašto se to ne radi je za one koji čine ustupke, jer je to jedan od ustupaka etničkim politikama koje to ne žele iz prostog razloga što ispunjavaju političke ciljeve susjednih država, u ovom slučaju Republike Srbije, preko SNSD-a.

Rekao je da je na federalnom nivou vidljiv ustupak drugoj političkoj opciji HDZ-u koja u određenom segmentu provodi politike Republike Hrvatske.

- Vidjeli smo obraćanje (op.a. pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i evroazijske poslove Jamesa) O'Briena koji je jasno artikulirao ono što se dešava sa južnom interkonekcijom, zbog čega je Dragan Čović vrlo blizu direktnom sukobu sa SAD-om zbog pokušaja sprečavanja funkcionisanja južne interkonekcije preko preduzeća BH-Gas - rekao je Dunović.

On je dodao da je dovoljno pitati mlade ljude da li vide svoju budućnost u BiH "kada vide šta se dešava u posljednje vrijeme da se dobije odgovor na pitanje da li su etno-politike i ustupci etno-politikama produktivni i da li nas mogu na takav način odvesti ka Evropskoj uniji i NATO savezu".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.