6.2.2024. 14:32
0
Godišnji izvještaj MUP-a KS: Oduzeli 82 vozila, 112 unutrašnjih istraga, više napada na policajce...
FOTO: Raport
Danas je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo održala godišnju konferenciju za medije, a na kojoj su predstavili izvještaj o radu Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Na konferenciji su govorili:

generalni inspektor policije Fatmir Hajdarević, policijski komesar
glavni inspektor Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije
glavni inspektor Amir Halilović, načelnik Sektora kriminalističke policije
glavni inspektor Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku
samostalni inspektor Samir Kekić, načelnik Jedinice za profesionalne standarde


Hajdarević je javnosti predstavio podatak kako se prethodne godine smanjio broj krivičnih djela, ali i povećao napad na policijske službenike.

“Imali smo četiri ubistva, tri manje nego godinu ranije, ali i šest djela ubistvo u pokušaju. Učinkovitost u rasvjetljavanju ovih krivičnih djela je stopostotna. Identificirali smo sve počinioce, uhapsili ih i nakon kriminalističke obrade predali u nadležnost Tužilaštva KS. S aspekta čovjeka svaka smrt na nasilan način je tragedija, mi smo toga svjesni kao građani, roditelji i policajci. Naš fokus je da u najkraćem roku počinioce lišimo slobode i prikupimo potrebne dokaze”, kazao je Hajdarević.

Kaže da MUP KS ima problem sa nedostatkom kadrova.

“Oko 700 policijskih službenika nam nedostaje. Proces zapošljavanja kadrova ne ovisi samo o nama, nego od Vlade KS. Kada nam Vlada da saglasnost, mi raspišemo javni poziv. Prijem policijskih službenika je najtrasparentniji, isključen je ljudski faktor i sve radi kompjuter. Zbog toga veliki broj prijavljenih koji se prijave, a ne pripreme, otpada. Ipak, imamo ogroman broj zainteresovanih”, kazao je.

Hajdarević dalje tvrdi kako su 60% počinjenih krivičnih djela počinili povratnici.

“I nama je frustritrajuće da radimo stalno s jednim te istim licima. Mi uradimo što je do nas. Uhapsimo osobu, obavimo kriminalističku obradu i predamo ga nadležnom tužilaštvu. Sud donese presudu i onda čekamo izvršenje. Nedovoljan kapacitet zatvorskih ustanova je jedan od problema. Mišljenja sam da policijski službenici odrade svoj posao do kraja. Mi nismo niti sudije, niti kadije. Ne možemo ni prisilno naplatiti kazne koje duguju, ta pitanja morate adresirati sudu, to nije pitanje za nas”, kaže Hajdarević.

U nastavku je govorio Amir Halilović, načelnik Sektora kriminalističke policije.

Halilović kaže kako je najviše krivičnih djela počinjeno u općini Novi Grad.

“Sva četiri krivična djela ubistva koja smo imali u prethodnoj godini su rasvjetljena. Pronašli smo počinioce i lišili slobode, predali u nadležnost kantonalnog tužilaštva. Izvršeno je šest krivičnih djela ubistvo u pokušaju, tri manje nego prošle godine. Svih šest smo rasvjetlili. Evidentirali smo 75 krivičnih djela teške tjelesne povrede i 101 lake tjelesne povrede. U oba slučaja to je manje nego 2022. godine”, kazao je Halilović.

Halilović kaže da ponovo raste krađa vozila, ali tvrde da više nije organizovana krađa vozila, nego lopovi koriste ukradena vozila kako bi stigli od “tačke A do tačke B”.

“Otuđeno je 59 motornih vozila, što je za sedam više nego 2022. godine. Pronađeno je i vraćeno 38. Najveći broj otuđenih vozila je vozilo Golf 2 – 17 vozila. Zbog ovog krivičnog djela je protiv 21 osobe tužilaštvu podnešen izvještaj”, kazao je.

Tokom prošle godine zabilježena 24 napada na policijske službenike.

“U napadima su učestvovala 24 punoljetna lica. U 14 slučajeva upotrebljena je fizička snaga, u 10 slučajeva oružje. Imamo devet lica koji su povratnici u vršenju krivičnih djela među onima koji su napali policijske službenike”, kazano je.

Halilović je govorio i o ubistvu Farisa Pendeka na Otoci. Tvrdi da su brzo uhapsili počinitelja.

“Što se tiče zadnjeg ubistva, mi smo zaprimili dojavu, odmah smo poduzeli sve potrebne mjere i radnje. U kratkom periodu smo identifikovali počionica i pomagače i lišili ih slobode. Nakon hapšenja naš rad ne prestaje na dokumentovanju i rasvjetljavanju svih okolnosti. Mi smo po naredbi nadležnog suda izuzeli sve video nadzore i naš rad i dalje traje. Dok ne završimo sve provjere, ja ne mogu ništa komentarisati. Radimo na tom događaju”, kazao je Halilović. 

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.