27.2.2024. 22:22
1
Premijer Nikšić nakon neuspješnog sastanka u Mostaru: Žao mi je dežurnih patriota. Morat će izmišljati neku novu izdaju
Nakon današnjeg sastanka lidera vladajućih stranaka koji je održan u Mostaru i koji, prema njihovim izjavama, nije polučio rezultate kakve su željeli, oglasio se premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i istakao da, bez obzira na to što lično nije zadovoljan rezultatima današnjih razgovora, moram reći kako mi je negdje u dnu duše žao dežurnih patriota kojima smo uskratili mogućnost da nastave liti krokodilske suze nad sudbinom zemlje i optuživati nas za izdaju", javio je Nikšić i dodao da ne sumnja u to da će se brzo pregrupisati i izmisliti neku novu opasnost, "neku novu izdaju koju će oni po svaku cijenu zaustaviti".

"Kada bi politika svađa, sukoba, podjela bila dobra, BiH bi već odavno bili članica EU. Zato dok postoji i najmanja šansa, ostajemo opredijeljeni za razgovor i traženje kompromisa. Mi radimo u atmosferi u kojoj svako iznosi svoje stavove i argumente, pa i kad se ne slažemo to ne znači da ćemo se posvađati. Odluka je jednostavna, ako želimo otvoriti pregovore sa EU, moramo sarađivati i dogovarati se, mi između sebe i sa administracijom EU", poručio je premijer.

Dodao je da "za sada to, za moje shvatanje, ide sporo, ali ipak ide".

Najbliži dogovoru su, ističe, kod Zakona o sprečavanju sukoba interesa te da se moraju dodatno angažirati da ga dogovore i usvoje.

"Kad je u pitanju Zakon o sudovima, mi smatramo da smo napravili kompromis pristajući na to da je umjesto suda apelaciono vijeće, te da sjedište bude u Istočnom Sarajevu. Nismo spremni prihvatiti sjedište suda u Banjoj Luci", kategoričan je Nikšić.

Dodaje da, za razliku od "naših partnera iz HDZ-a, mi smatramo da se mogu usvojiti samo djelimične izmjene Izbornog zakona. Naravno da prihvatam kako oni misle drugačije, kao što očekujemo njihovo uvažavanje da mi nismo spremni mijenjati Izborni zakon bez izmjena Ustava koje bi garantirale provođenje odluka Suda u Strazburu".

"Na kraju, važno je da nastavimo pokušavati doći do rješenja, a hoćemo li u tome uspjeti, vidjet ćemo", naveo je Nikšić.



(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.