28.2.2024. 16:08
0
Sattler i Schmidt pisali Parlamentu FBiH: Imenujte UO FTV-a
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, visoki predstavnik Christian Schmidt i Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggeler uputili su pismo članovima Kolegija oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u kojem traže da Parlament imenuje članove Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

U pismu izražavaju svoju kontinuiranu zabrinutost u vezi s dugim kašnjenjima u imenovanju Upravnog odbora RTVFBiH, "imajući u vidu važnu ulogu javnih emitera u osiguravanju neovisnog i uravnoteženog informativnog i obrazovnog programa, kao i ravnoteže komercijalnim i medijima kojima upravljaju politike".

Podsjećaju da je Zakonom o Javnom RTV sistemu (PBS) Bosne i Hercegovine uspostavljen javni emiterski sistem koji se sastoji od tri javna RTV servisa i to: Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT), Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) i Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH).

- Ovim zakonom također je uspostavljen Odbor za radiotelevizijski sistem BiH (Odbor Sistema) radi povećanja efikasnosti JRTV BiH u ispunjenju njegovih obaveza. Zakon na državnom nivou dalje propisuje da se Odbor Sistema sastoji od 12 članova, tj. po četiri člana upravnih odbora svakog javnog RTV servisa. Istovremeno, Zakon o Javnom servisu Federacije Bosne i Hercegovine (Zakon FBiH) reguliše imenovanje Upravnog odbora Javnog servisa Federacije BiH, čiji članovi postaju članovi navedenog Odbora Sistema - navodi se u pismu.

Ističu da više od deset godina Parlament Federacije BiH, zanemarujući svoje obaveze, nije imenovao članove Upravnog odbora RTFBiH.

- Važno je napomenuti da prema čl. 65. stav 4, prvobitno imenovanje četiri člana Upravnog odbora treba izvršiti istovremeno, na mandate različitog trajanja, čime bi se uspostavio mehanizam stepenovanih imenovanja. Nakon ovih prvobitnih imenovanja, Zakon FBiH propisuje četverogodišnje mandate za članove Upravnog odbora. Imenovanja moraju biti provedena na otvoren, pošten i transparentan nacin, koji je u skladu s relevantnim zakonima i propisima - navode u pismu Sattler, Schmidt i Aggeler.

Još jednom su podcrtali da, s obzirom da članovi Upravnog odbora FBiH nisu imenovani, potrebno je da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine još jednom izvrši istovremena imenovanja s različitim trajanjem mandata.

- Konkretno, imenovanje po jednog člana Upravnog odbora svake godine, u ovom trenutku, bi ukazivao na daljnje manipulisanje ili čak mijenjanje principa Zakona o o Javnom servisu Federacije Bosne i Hercegovine i omogućilo bi se ovom tijelu da bude kompletirano i funkcionalno tek za tri ili četiri godine od sadašnjeg trenutka. Stoga bi donošenje četiri uzastopna godišnja imenovanja na način koji nije u skladu sa Zakonom FBiH dodatno odgodilo pravilno funkcionisanje ovog tijela - zaključuju u pismu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.