28.2.2024. 16:38
0
Vijeće ministara BiH: Usvojen Program ekonomskih reformi do 2026.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u novom tekstu Program ekonomskih reformi (PER) Bosne i Hercegovine 2024. - 2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obveza Bosne i Hercegovine na europskom putu.

Radi se o ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH sa zemljama EU-a i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove. 

Strukturne reforme usmjerene su na rast konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju gospodarstva i unapređenje poslovnog okružja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih poduzeća, uspostavu uvjeta za ubrzanje zelene tranzicije i stvaranje preduvjeta za digitalnu transformaciju. Istodobno je planirana i reforma u domenu tržišta rada kako bi se uskladilo obrazovanje i unaprijedili efekti aktivnih politika zapošljavanja. Posebna pažnja posvećena je i ključnim dijelovima javnog sektora - sustavu socijalne i zdravstvene zaštite, koji doprinose ne samo konkurentnosti gospodarstva već i sveukupnoj kvaliteti života i dugoročnom razvoju ljudskog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Program ekonomskih reformi, čijoj su izradi doprinijele institucije svih razina vlasti s kojima se odvijala suradnja putem entitetskih koordinatora, pripremila je Direkcija za ekonomsko planiranje prema smjernicama Europske komisije na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnoj i entitetskim razinama prema Prijedlogu plana aktivnosti. 

Na vanrednoj telefonskoj sjednici sjednici su doneseni odgovarajući zaključci radi osiguranja praćenja implementacije predloženih strukturnih reformskih mjera i provedbe zajedničkih dogovorenih Smjernica politika, koje su rezultat ekonomskog i financijskog dijaloga 2024. godine. 

Ovo je deseti Program ekonomskih reformi, koji će biti dostavljen Europskoj komisiji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.