9.3.2024. 19:00
0
Hoće li rudnik litijuma ugroziti stanovnike Tuzle?
FOTO: ilustracija
Najava otvaranja rudnika litijuma u Loparama privukla je pažnju građana i aktivista ovog kraja. Ekolozi, aktivisti, građani te brojni stručnjaci – ukazali su na sve opasnosti po život ljudi i prirode – koje bi sa sobom donijelo otvaranje. Bio bi to prvi ovakav rudnik na području Evrope.

Istraživanja o bogatstvu litijuma na dijelu planine Majevice koja spaja Lopare, Tuzlu i Čelić pokazala su veoma bogato postojanje ove rude. Istraživanja su odavno završena, ali bez ikakvog znanja javnosti o tome, piše BHRT.

Sada kada je javnost saznala da bi 2026. godine Švicarska kompanija mogla dobiti koncesiju o iskopavanju opasnog litijuma, žele stati u kraj takvim namjerama stranih investitora.

– Mi smo protiv da budemo robovi stranih kompanija koje će nama ostavljati spaljenu zemlju. To je jako važno da znate i jako je važno da znate da priroda ne poznaje ni entitetske ni gradske ni bilo kakve druge granice. Lopare i Tuzla su grad jedan do drugog. Lopare, Tuzla, Čelić, Bijeljina, Kalesija će imati sve negativne posljedice u slučaju izgradnje rudnika litijuma – kazao je Adi Selman iz pokreta “Karton revolucija”.

Dalibor Balian, profesor Šumarskog fakulteta UNSA-e, pita ko će pomoći svim ljudima koji će stradati od litijuma.

– Jer će litijum izazvati mutagene, izazvat će rak kod ljudi, razne tipove raka. Ne samo kod ljudi, već I kod životinja I biljaka – kazao je Balian.

Prije dvije godine protiv rudnika litijuma izborili su se stalnim prosvjedima i ekološkim borbama građani Srbije. Kažu nije bilo jednostavno. Zato žele pomoći osviještenim građanima BiH da sačuvaju svoja prirodna bogatstva i spriječe širenje kancerogenih materija. Ističu da regiju ništa tako ne može ujediniti kao zemlja, zrak i voda.

– Mi moramo da stanemo I da se borimo protiv ovog zla. U suprotnom, mi nismo zaslužili da živimo na ovom prelijepom prostoru koji se zove Balkan. I ključna riječ je pobuna. Da se borimo i pravnim sredstvima, ako treba i barikadama. U suprotnom ništa nam drugo ne preostaje osim da nestanem – rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, Ekološki ustanak “Srbija protiv nasilja”.

Rudnik litijuma bi bio jedinstven rudnik u Evropi. Tamo gdje ovakav rudnik postoji, primjerice u Australiji, pustinja je. U rasponu od nekoliko stotina kilometara nema nikavog života. A kod nas bi, ovdje između Tuzle i Lopara, rudnik bio naslonjen na poljoprivredne usjeve, voćnjake, rijeke, na Rudnik Soli, ali i prije svega na općine i gradove u kojima živi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Tuzla
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.