8.4.2024. 18:48
0
Objavljen film o Pannonici: "Tuzla nije bio lijep grad", "ako ne jedan od tri najružnija u BiH, onda svakako najružniji"
Dokumentarni film o nastanku Panonskih jezera u Tuzli, "Pannonica na zrnu soli", promoviran je sredinom januara, ali do prije nekoliko dana bio je nedostupan javnosti. Film kojem scenarij i režiju potpisuje Dino Mustafić, konačno je objavljen na YouTube kanalu lokalne televizije "RTV 7", koja je bila i nosilac projekta izrade filma povodom 20. godišnjice od izgradnje prvog slanog jezera.
Film je objavljen tek nakon što je u odgovoru na pitanje gradskog vijećnika Omera Berbića iz Naše stranke, otkriveno da je za ovaj projekat iz gradskog budžeta "RTV 7" dobila 45.000 KM. 

Bura oko ovog filma počela je već nakon promocije zbog, u najmanju ruku, upitnih tvrdnji koje su u njemu izrečene.

- Očekivanja su majka svih frustracija. To sam naučio puno kasnije nego što će Jasmin Imamović prvi puta postati načelnik tadašnje Općine Tuzla, grada koji je, kako je sam rekao, predugo bio, ako ne jedan od tri najružnija u Bosni i Hercegovini, onda svakako najružniji - kaže narator Emir Imamović na početku dokumentarnog filma "Pannonica na zrnu soli".

U filmu je jasno vidljiv koncept da se Tuzlu prije izgradnje Panonskih jezera etiketira kao ružan grad.

- Mi smo odrasli u jednom industrijskom, rudarskom gradu. Tuzla nije bio lijep grad u to vrijeme, zaista nije bio lijep grad. Zaobilažen je sigurno od svih i od turista i od đačkih ekskurzija čak. Jednostavno, mi smo bili tihi rudarski, industrijski grad koji je spavao od 10 sati do ujutro. Zaista je taj preokret bio fascinantan u smislu da je neko smogao snage, ali i osmislio sva ta dešavanja, da jedan taj industrijski centar pretvori u jedan turistički centar, odnosno da turizam postane jedna od poluga razvoja grada - kaže u filmu direktor Javnog komunalnog preduzeća "Pannonica" Majid Porobić.

"Pannonica" na zrnu soli jasno implicira da je za lijepu Tuzlu isključivo odgovoran bivši gradonačelnik Jasmin Imamović, što će biti jasno svima koji pogledaju film.

Jasmin Imamović, između ostalog, u filmu je ispričao da je lično izabrao dvije pjesme koje će bivši pjevač Bijelog dugmeta Željko Bebek, otpjevati na otvaranju prvog jezera.

- "Šta bi dao da na mom mjestu" radi ovih što su negirali projekat, ali i "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", jer to je nastalo iz ljubavi i iz unutarnje potrebe i ljubavi prema Tuzli i prema dobrim ljudima Tuzle da se njima nešto, napokon, baš onako istinski, lijepo desi - ispričao je Jasmin Imamović u dokumentarnom filmu.



Sve ovo građani su mogli čitati u medijima, ali ne i vidjeti, a to je, vjerovatno, bio glavni razlog da se film ne objavi. Odluka o tome došla je tek nakon što je otkriveno da su ga samo građani finansirali iz gradskog budžeta za 2023. godinu i to pozamašnom svotom novca.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.