11.3.2024. 11:59
4
Iftari u restoranima u kojima se toči alkohol, zabranjeno ili ne?
FOTO: ilustracija
Mnogobrojni restorani u BiH tokom mjeseca ramazana organiziraju zajedničke iftare.

Takva praksa izaziva mnogo diskusija na društvenim mrežama, naročito ako restorani koji organiziraju iftare toče alkoholna pića.

Mnogi vjernici tvrde da u takvim restoranima nije preporučljivo završavati post, a na to pitanje odgovor je dala i Islamska zajednica BiH.

Pitanje koje su na službenoj stranici IZ BiH postavili vjernici glasilo je:

Interesuje me da li je haram jesti hranu u restoranu gdje se služi alkohol, a i iftariti sada u toku ramazana?

A evo i odgovora:

“Bolje bi bilo ne priređivati iftare u restoranima u kojima se služi alkoholno piće. Međutim, nema smetnje da se iftar priredi u odvojenoj prostoriji u kojoj se neće služiti alkoholno piće. U slučaju potrebe, nije haram ako bi se neko iftario u takvom restoranu, ako je hrana čista, a grijeh zbog ponude alkohola ide na račun vlasnika. U svakom slučaju, prednost treba dati restoranima i radnjama u kojima se ne poslužuje alkohol.” napisali su iz IZ BiH, prenosi N1.

4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.