12.3.2024. 9:40
1
Von der Leyen: Dajemo zeleno svjetlo za Bosnu i Hercegovinu
Predsjednica Evropske komisije Ursula van der Leyen kazala je kako je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu napravila najveći napredak u odnosu na proteklu deceniju.

Von der Leyen je navela listu stvari koje je Bosna i Hercegovina uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u BiH.

“Dobra vijest je da ćemo dati zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom”, kazala je von der Leyen.

Predsjednica Komisije navela je u Evropskom parlamentu sve zakone i pregovore s Frontexom koje su usvojile vlasti u BiH, a onda je kazala kako će u narednom periodu BiH morati uraditi još više na putu prema EU.

Trenutno stanje u vezi sa procesom pridruživanja koje su inicirale Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina je deseta, posljednja tačka na dnevnom redu sjednice Evropske komisije koja počinje danas u 13.00 sati u Strasbourgu, navodi se u dnevnom redu sjednice objavljenoj na stranici Komisije.

Usmeno izlaganje o ovoj temi imat će evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

U medijima je jučer objavljena informacija da će Evropska komisija preporučiti da Bosna i Hercegovina započne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

EU je BiH dodijelila status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekli su za POLITICO dva zvaničnika EU i jedan diplomat EU.

Ova informacija je također potvrđena Feni iz diplomatskih izvora u Briselu.

Sljedeći korak sada je da lideri EU raspravljaju o preporuci za BiH na sastanku u Briselu sljedeće sedmice.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.