12.3.2024. 21:14
0
Oglasio se HDZ BiH o odluci Evropske komisije, posebno se zahvalili Plenkoviću
FOTO: arhiv
HDZ Bosne i Hercegovine pozdravio je odluku Evropske komisije o izdavanju preporuke Evropskom vijeću za otvaranje procesa pregovora između BiH i Evropske unije koju je danas u Evropskom parlamentu najavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropska komisija je prepoznala napredak koji je naša domovina ostvarila u prethodnom razdoblju te posebno smo ponosni da se to dogodilo u sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojega predvodi predsjedavajuća Vijeća ministara i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto – saopćili su iz HDZ-a BiH.

Kako su naveli, poduzimanje aktivnosti na evropskom putu Bosne i Hercegovine ostaje visoko u prioritetima zvaničnika HDZ-a BiH na svim niovima vlasti, kao što je, kako ističu, bilo i 2016. godine kada je predan zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Uvažavajući preostale izazove na evropskom putu, HDZ BiH poziva partnere u vlasti na žurno postizanje dogovora o ključnim pitanjima, a osobito o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kako bi se konačno okončalo narušavanje ustavnih prava hrvatskoga konstitutivnog naroda te kako bi se u potpunosti zaštitila demokratska volja birača i osiguralo ozračje za produktivan politički dijalog – poručili su.

HDZ BiH uputio je zahvalu i čestitke svim partnerima i zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a na poseban način hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću koji BiH, kako su naveli, još od 2016. godine i predaje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji podržava u ovom procesu.

Također zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske i partnerima koji su svojim radom doprinijeli postizanju ovog važnog iskoraka kako bi 2024. godina u potpunosti bila godina dijaloga, stabilnosti, i ubrzanog razvoja BiH – naglasili su iz HDZ-a BiH.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.