15.3.2024. 16:18
0
U Kantonu Sarajevo proglašena epidemija velikog kašlja
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je 12. marta odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti Pertusisa, koja se još naziva i veliki kašalj, za područje ovog kantona.

Do proglašenja epidemije bolesti koja se donedavno smatrala iskorijenjenom došlo je nakon povećanog broja slučajeva i preporuke Federalnog zavoda za javno zdravlje.

“To smo uradili po uobičajnom postupku, kao što smo proglasili i epidemiju morbila. Po proceduri smo zatražili saglasnost Federalnog zavoda za javno zdravlje i Ministarstva zdravstva Federacije BiH. Dok smo to dobili, onda smo od naših ureda za zakonodavstvo i finansije zatražili isto, te epidemiju proglasili od 12. marta za područje Kantona Sarajevo”, saopštio je za N1 Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Hasanović je pojasnio da ovakva situacija neće podrazumijevati nikakve dodatne mjere, poput zatvaranja škola, vrtića ili odgađanja nastave.

“Sve potrebne mjere uvedene su još onda kada smo proglasili epidemiju morbila”, dodao je.

Šta je veliki kašalj?


Veliki kašalj ili pertusis je akutno zarazno oboljenje izazvano bakterijom Bordetella pertussis.

Oboljenje je praćeno intenzivnim kašljem, kihanjem i otežanim disanjem. Uglavnom je karakteristično za djecu – njihove epizode kašlja traju od četiri do osam sedmica – ali i odrasli mogu dobiti ovu bolest.

Period inkubacije obično traje od pet do 21 dan, u prosjeku od sedam do deset dana.

(Aldin B.)

KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.