25.3.2024. 14:53
3
Forto: BiH je zauzela evropsku perspektivu iz koje ne smijemo nikad izaći dok ne ostvari ono što je bitno
U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana je konferencija za medije stranaka trojke nakon odluke Evropskog vijeća da otvori pregovore s BiH.

Predsjednik Naše stranke, Edin Forto, poručio je da je slavlje gotovo, te da već od danas počinje rad na narednoj etapi.

- Napokon smo upravili. Zauzeli smo taj evropski kurs koji je međunarodno ovjeren, a ne samo naša želja. Već danas smo tu da radimo. BiH je zauzela evropsku perspektivu iz koje ne smije nikad izaći dok ne ostvari ono što je bitno, a to je da sjedimo za istim stolom i glasamo ravnopravno sa najjačim državama u Evropi. To je naš cilj i za to radimo - poručio je Forto.

Forto kao ministar saobraćaja i komunikacija BiH, se po pitanju nastavka EU puta osvrnuo i na svoj sektor, saopštivši da će nadležni u BiH u kontekstu transporta morati usvojiti 1.400 zakona, akata i odluka.

- Samo u sektoru transporta usklađivanjem pravne stečevine EU sa našim zakonodavstvom će zahtijevati da Vijeće ministara, Parlament BiH, oba Doma naroda, entitetske vlade i svi nivoi vlasti koji budu učestvovali, usvoje 1.400 zakona, podzakonskih ataka, odluka itd. 1.400 samo u transportu.

Jedan od stručnjaka je nedavno objavio da se radi o sto hiljada stranica gusto kucanog teksta pravne stečevine. Slavlje smo završili sinoć. Moguće je da već u narednim danima krenu novi izazovi, niko ne kaže da će biti lako, ali mi nećemo odustati.

Moramo stotine zakona usvojiti u narednom periodu ukoliko napravimo politički iskorak koji se očekuje od nas u narednih par mjeseci, a to su dodatni zakoni koje mi moramo donijeti da bismo otvorili pregovaračke okvire - rekao je Forto, zahvalivši svojim kolegama iz koalicije.

(Ajdin B.)

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.