27.3.2024. 9:03
0
Bećirović pozdravio Schmidtovu odluku: Bitan je glas građana, a ne brojača
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović podržao je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Bećirović je istakao da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. A slobodnih i demokratskih izbora ne može biti ukoliko je izborni integritet doveden u pitanje.

-Odluke visokog predstavnika u BiH rezultat su njegovih ovlaštenja proizašlih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Christian Schmidt, kao legitimni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ima ovlasti da intervenira u političkim procesima u BiH kako bi osigurao provedbu Dejtonskog sporazuma. U Dejtonskom sporazumu je, između ostalog, navedeno da se demokratskim organima vlasti i pravičnim procedurama najbolje stvaraju miroljubivi odnosi unutar pluralističkog društva – navodi Bećirović.

Izborni integritet je, kako je podvukao, ključni koncept u demokratskom izbornom procesu i ima veliki značaj za stabilnost, transparentnost i legitimnost izbora. Izbornim integritetom se osigurava legitimitet izabranih zvaničnika. Zahvaljujući integritetu izbornog procesa građani su sigurni da je izbor nosioca vlasti utemeljen na njihovoj volji, a ne na volji brojača glasova.

Bećirović naglašava da su tehničke izmjene bile neophodne i prijeko potrebne u bosanskohercegovačkom društvu. Stoga izražava žaljenje što se izmjene i dopune Izbornog zakona nisu usvojile i ranije, unutar najvišeg zakonodavnog organa vlasti – Parlamentarne skupštine BiH.

-U svakom slučaju, tehničkim izmjenama vraća se izborni integritet, što u konačnici rezultira povjerenjem građana u cjelokupni demokratski proces. Izmjene koje rezultiraju uvjerenjem građana da su izbori pošteni i slobodni od manipulacija, istovremeno održavaju vitalnost demokratije u BiH i osiguravaju da izborni rezultati odražavaju volju građana – ocijenio je Bećirović.

Građani Bosne i Hercegovine, poručio je, zaslužuju da se izbor vlasti vrši u skladu s dugoročnim ustavnim načelima vladavine prava i pravne sigurnosti. Izborna pravila u BiH ne smiju odstupati od onih koji su na snazi u savremenim demokratskim državama, zaključio je Bećirović, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.