29.3.2024. 15:59
1
Čampara tražio od MUP-a KS da mu odgovori da li friziraju izvještaje
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara zatražio je od policijskog komesara da mu odgovori da li Uprava policije MUP-a KS frizira podatke, odnosno da li zbog toga “subjektivni osjećaj građana” ne odgovara “statističkim parametrima”.

Čampara je pitao da li se u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo još uvijek primjenjuje depeša broj: 02/3-1958/19 od 04. oktobra 2019. godine, odnosno da li se u izvještajima evidentiraju događaji sa obilježjem krivičnog djela ili samo evidentirate krivična djela.

U čemu je problem, ukoliko u izvještajima MUP KS ne navodi događaje s obilježjem krivičnog djela onda se ne može govoriti o objektivnim statističkim pokazateljima.

Stvarno stanje kriminaliteta ne čine samo evidentirana krivična djela već i događaji s obilježjem krivičnog djela.

Za vrijeme dok je policijski komesar MUP-a KS bio Nusret Selimović on je donio instrukciju nakon što je uočio da ne evidentiranje događaja s obilježjem krivičnog djela uzorkuje to da se ne prikazuje stvarno stanje već umanjuje konačna statistika i prikazuje veći stepen rasvjetljenosti krivičnih djela u odnosu na realan i objektivan.

Čampara, ali i dopredsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić posebno su problematizirali rješenja o premještaju ili prekomandi policijskih službenika te su tražili od komesara da pojasni koji su efekti prebacivanja ljudi iz jednog odjela u drugi ili iz jedne stanice u drugu.

Čampara je istakao kako se spominje da je više stotina policijskih službenika premješteno te da su to frapantni podaci.

Inače od imenovanja Hajdarevića na mjesto komesara sve češće je primjetno prebacivanje policijskih službenika pod obrazloženjem “potreba službe i interesa organa” bez ikakvog detaljnijeg pojašnjenja.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.