29.3.2024. 20:56
0
Ustavni sud BiH odlučio u korist PDP-a: Hoće li SNSD ostati bez četvrtog delegata u Domu naroda
Ustavni sud Bosne i Hecegovine prihvatio je apelaciju PDP-a iz januara 2023. godine.

Radi se o apelaciji protiv odluke SBiH da poništi odluku CIK-a kojom je PDP-ova lista iza izbora delegata u Dom naroda iz Narodne skupštine RS dobila 12 glasova.

Ustavni sud je poništio odluku Suda BiH kojom je SNSD-u dodijeljen četvrti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon održanih posrednih izbora delegata u Dom naroda Komisija za izbor i imenovanje NSRS je konstatovala da je PDP-ova lista osvojila 11 glasova, a da je jedan glasački listić nevažeći.

PDP je podnio prigovor CIK-u, u kojem se navodi kako je Komisija protivpravno i pogrešno utvrdila sporni listić nevažećim. 

CIK je utvrdio da su rezultati posrednih izbora delagata u Dom naroda iz NSRS okončani, a da je PDP-ova kandidatska lista osvojila 12 glasova.

Ipak, Sud BiH je usvojio žalbu SNSD-a i utvrdio da navedeni zaključak CIK-a nije prihvatljiv jer se nijedna stranka o čijim se prijedlozima kandidatskih lista glasalo "nije izjavio prigovor odnosno žalbu".

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.