13.4.2024. 9:30
1
Puljić otkrio novu dramu u New Yorku: Vučić uskoro dolazi u UN, a ambasador...
FOTO: screenshot
Ne stišavaju se reakcije nakon istupa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici bi se početkom maja trebala naći u Ujedinjenim nacijama, a nakon čega bi trebalo uslijediti glasanje.

Ivica Puljić, poznati bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, ponovo se oglasio na platformi X: 

"Da bude jasno. Rezoluciju o genocidu u Srebrenici su pokrenule Njemačka i Ruanda. Rezoluciju sponzorira 15 zemalja: SAD, Čile, N. Zeland, Malezija, Jordan, Turska, Albanija, Slovenija, Francuska, Italija, Irska, Francuska, Lišhtenštajn, Nizozemska i Finska", poručio je Puljić.

- To je originalna grupa zemalja prijatelja Srebrenice još iz 2015, kada se rezolucija našla na Vijeću sigurnosti i kada je Rusija uložila veto. Dakle, ovih 15 zemalja su od prvog dana uz Njemačku i Ruandu. Bit će još zemalja ko-sponzora poput Velike Britanije i Hrvatske.

Njemačka je podijelila nacrt rezolucije svim misijama/ambasadama. Rezolucije će biti prezentirana 17.04. u UN-u iza zatvorenih vrata. U tim situacijama se vode žestoke diskusije za i protiv. Nakon toga se ide na glasanje na Opću skupštinu, najvjerojatnije 2.05, otkrio je Puljić.

Prethodno je objavio da "Šef misije Srbije pri svjetskoj organizaciji Nemanja Stevanović možda neće više biti ambasador te zemlje u UN-u. Već danas je posao obavljao otpravnik poslova. Vrlo čudno, jer idućeg tjedna će se voditi teška diplomatska bitka oko rezolucije o genocidu", a nakon toga je pojasnio da je "Nemanja Stevanović je čovjek koji je slao propartne poruke za pisma Željke Cvijanović UN-u u kojima je negirao da je genocid počinjen i u kojima je optuživao "jednu etničku skupinu da radi na svoju ruku."

- Vučić dolazi uskoro u UN, a ambasadora - nema. Možda ga pronađu, tko zna, naveo je Puljić.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.