11.4.2024. 20:35
0
Vučić nakon sastanka s rukovodstvom RS: Moramo po svaku cijenu zadržati mir
U Vili Mir, u Beogradu, održan je sastanak rukovodstva bh. entiteta RS i Srbije predvođen Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Nakon sastanka, medijima se obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Predsjednik Dodik je govorio o poziciji RS-a. Danas sam razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a. U ponedjeljak ću poslati specijalnog izaslanika s mojim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Naime, obaveza je da se pitanjem BiH bavi Vijeće sigurnosti UN-a jer je i dalje riječ o nestabilnom regionu i jer dalje postoje međunarodne snage, čak i ono što oni zovu visoki predstavnik - rekao je Dodik.

Dodao je kako da ima tri pitanja za NATO zemlje koje su podržale Rezoluciju.

- Svima iz NATO-a pošto je jasno da su glavni sponzori oni. Velika Britanija, Njemačka, Francuska, SAD i Turska. Valjda im nije lako pričati o Armenima pa se pozabavili Srbima. Moje pitanje za sve njih. A što sad? To je prvo pitanje. Obilježavate 29. godišnjicu. To nije okrugla godišnjica. Što niste 28.? 25.? Što niste čekali tridesetu? Reći ću vam odmah. Zato što znaju da će imati manje vlade koje bi podržale te godine nego danas - kazao je Vučić.

Naglasio je da će se Srbija boriti za svaki glas protiv.

- Moje drugo pitanje. Hoće li rezolucija dodatno podijeliti narode i zemlje u svijetu? Rezolucije o genocidu ili holokaustu bile su jednoglasno usvajane. Mislite da će ova biti? RS nije dio UN-a. RS ne slušaju čak ni u BiH kada ima drugačiji stav. Srbija će sama političkim, a ne vojnim, sredstvima suprotstaviti svim NATO zemljama, od Turske do Njemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne. Dodik je tražio da se Srbija boriti i mi ćemo se boriti za svaki glas - naglasio je Vučić.

Rekao je da mu je tokom sastanka Dodik iznio velike i teške stvari.

Treće pitanje. Šta to radite u regiji? Šta je smisao? Da Srbima kažete "ne mi nećemo s vama, vi ste genocidni". Ili ćete reći da je odnos prema prošlosti. Da pitam vas iz NATO-a, kada mi pokrenemo pitanje bombardovanja Jugoslavije vi govorite da se ne trebamo vraćati u prošlost. Dodik je rekao neke teške i velike stvari. Zamolio sam rukovodstvo RS-a da razmišljaju i vide šta im je činiti. Moramo pokušati sačuvati mir. Za nas su međunarodni zakoni jedina brana - istakao je Vučić.

Vučić je govorio i o miru s bošnjačkom braćom iz Novog Pazara.

- Moramo da čuvamo mir sa našom bošnjačkom braćom. Nisu oni ništa krivi, oni su primorani da slušaju propagandu iz Sarajevu. Kao što su morali slušati deset ili 12 godina da sam snajperom pucao po Sarajevu. Objavljeno je devet hiljada tekstova da sam pucao snajperom po Sarajevu.

Svaku pruženu ruku nikada nisu htjeli da prihvate. Nije im bilo do prioriteta, da se pokloni bošnjačkim žrtvama. Šta je smisao? Da uklonite RS? Da uklonite srpski narod?

Znači ne tražite to? Kažite nam šta tražite. I ovom lažovu i falsifikatoru koji je pisao knjige, Bećiroviću, koji je rekao da „nije problem u Dodiku već u Vučiću“. Hvala ti na komplimentu. Ja to tebi ne mogu reći, jer ti nisi niko i ništa. Kao što si i bio, sem sitnog falsifikatora i lažova.

I to ako pobijedite, niste vi, nego Nijemci, Britanci i Amerikanci. Oni moraju pronaći većeg krivca jer moraju objasniti svojim biračima da ne mogu pobijediti Milorada Dodika pa moraju naći većeg krivca. 

Ali borit ćemo se, dat ćemo sve od sebe, pa ćemo da vidimo. Borba im neće biti laka. U svakom slučaju nas očekuje težak period - rekao je, između ostalog, Vučić.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.