18.4.2024. 14:00
0
Sjednica NSRS u toku: Crnadak i Vučinić traže da se stavi tačka na prošlost
FOTO: ARHIV
Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Igor Crnadak izjavio je da sa današnje rasprave o Srebrenici treba da proistekne poruka da je neophodno na ratna dešavanja staviti tačku i okrenuti se budućnosti.

"Ne želim da pričam ni o kakvim brojkama, niti koliko je bilo mrtvih, ni na jednoj strani. Za mene je ovo izuzetno teška i mučna tema, a onaj ko je pokrenuo priču o rezuluciji o Srebrenici u UN-u želi u BiH samo nestabilnost i tenzije", istakao je Crnadak, obrativši se na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

Prema njegovom mišljenju, krajnje je vrijeme da se svi politički akteri u BiH okrenu budućnosti zbog svih koji u njoj žive i generacija koje dolaze.

Slično mšljenje ima i narodni poslanik sa Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić.

"Trudim se da u mom političkom fokusu ne budu ovakve teme, jer sam rođen četiri godine poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Međutim, znam kakvo je stanje u Srebrenici sada, 30 godina poslije svega", istakao je Vučinić.

Činjenica je da je danas Srebrenica, kako tvrdi, pustinja i kasaba u kojoj zanoći “manje od 2.000 ljudi”.

"Nemaju apoteku, nemaju mesnicu. Prošle godine kada je otvorena pekara, to je bilo pravo čudo. Pa, gdje je otišlo tih oko 500 milona KM koje su stigle u BiH kao donacije za Srebrenicu", upitao je Vučinić.

Narodni poslanici u NSRS na današnoj posebnoj sjednici trenutno raspravljaju o "zaključnom izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.".

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.