21.4.2024. 17:19
0
Europol traži nova pravila u vezi Sky i Anom aplikacije
Uz porast digitalne komunikacije, Europol je izrazio zabrinutost zbog širenja kriminala putem interneta. Izvršna direktorica Europola, Catherine De Bolle, istakla je da naši domovi postaju opasniji od ulica zbog ovog trenda.

Nedavna odluka kompanije Meta, vlasnika Facebooka, o uvođenju end-to-end enkripcije za poruke među korisnicima izazvala je reakciju Europol-a. Ova enkripcija otežava policijskim agencijama praćenje komunikacije kriminalaca, što predstavlja izazov u otkrivanju krivičnih djela.

Stoga Europol traži od IT kompanija koje razvijaju aplikacije za komunikaciju da omoguće pristup porukama policiji kako bi se lakše pratili potencijalni kriminalni planovi.

Primjerice, kriminalci su koristili aplikacije poput Sky i Anom za dugotrajnu neometanu komunikaciju o planiranju krivičnih aktivnosti, što je ostavljalo policiju u neznanju. Europol smatra da bi ovakve situacije trebalo spriječiti i da bi tehnološke kompanije trebale omogućiti pristup sumnjivim porukama policiji.

Također, predlažu da kompanije mogu unaprijed upozoriti na sumnjive razgovore kako bi se zločin mogao spriječiti prije nego što se dogodi.

Unatoč potrebi za zaštitom privatnosti, Europol ističe da bi policija trebala imati pristup ovim porukama samo uz odobrenje pravosudnih institucija, kako bi se osigurala zakonitost postupka.

Europol naglašava važnost borbe protiv određenih vrsta kriminala putem digitalne komunikacije, kao što su seksualno zlostavljanje djece, trgovina ljudima, krijumčarenje droge, ubistva, privredni kriminal i terorizam.

Izvršna direktorica Europola, Catherine De Bolle, upozorava da će gubitak sposobnosti prikupljanja dokaza otežati zaštitu ljudi od zločina i poziva tehnološke kompanije na društvenu odgovornost kako bi osigurale sigurnije digitalno okruženje za sve korisnike.

(Erna H.) 

EUROPOLSKY
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.