22.6.2023. 12:45
0
Saradnja policije i Europola: Uhapšeno 38 osoba zbog trgovine drogom
FOTO: ARHIV
Europol je podržao Bosnu i Hercegovinu u identifikaciji i razbijanju velike kriminalne mreže umiješane u trgovinu drogom i oružjem, pranje novca i korupciju.

U istragu, pokrenutu analizom Europola, učestvovali su sljedeći organi Bosne i Hercegovine: Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Granična policija i Državno tužilaštvo. U istrazi su učestvovali i organi za provođenje zakona (Federalna kriminalistička policija) i pravosudni organi Njemačke.

Istraga, pokrenuta 2021. godine, fokusirana je na aktivnosti kriminalne mreže koja se uglavnom bavi proizvodnjom i trgovinom drogom na Zapadnom Balkanu, EU i Južnoj Americi. Važni tragovi, koji su služili identifikaciji kriminalnih aktera, dobijeni su operativnom analizom šifrovanih komunikacija.

Europol je podržao državne vlasti u razvoju njihovih istražnih aktivnosti tako što im je pružio važne uvide stečene iz komunikacije osumnjičenih putem šifriranih aplikacija ANOM i SkyECC, koje su uklonjene 2021. godine.

Razmjena informacija između različitih državnih organa otkrila je organizaciju velikih razmjera, rasprostranjenu na dva kontinenta i sa nekim članovima koji su bili na pozicijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine. Dana 19. juna, kada je održan osmi dan akcije organizovane u okviru ove trogodišnje akcije, državne vlasti Bosne i Hercegovine uhapsile su šest osoba. Ovim hapšenjima broj lica uhapšenih zbog povezanosti sa ovom organizovanom kriminalnom grupom popeo se na ukupno 38.

Ukupni rezultati operacije:

– Uhapšeno 38 osumnjičenih, od kojih osam na funkcijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine

– Jedna visokotražena osoba uhapšena u Njemačkoj izručena Bosni i Hercegovini

– Zapljene uključuju više od 300 kilograma kanabisa, nekretnine i gotovinu u vrijednosti više od šest miliona eura.

Europol je podržavao operaciju od samog njenog početka analizom komunikacija koja je omogućila nacionalnim vlastima da identifikuju osumnjičene i otkriju njihove kriminalne aktivnosti. Europol je omogućio razmjenu informacija, kao i koordinirane i finansirane operativne sastanke.

Paralelna operativna analiza Europola, dostavljena u obliku obavještajnih paketa, rasvijetlila je posljedice i utjecaj kriminalne mreže. Europol je, također, pružio podršku državnim vlastima tako što je angažovao stručnjake na terenu, kako bi istražiteljima pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u realnom vremenu. 

Od juna 2023. Europol dalje jača svoju operativnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom. Ovaj novi razvoj se odnosi na uspostavljanje jedinstvene Nacionalne kontakt tačke za sve organe za provođenje zakona u BiH s Europolom, povezujući ih s Europolovom aplikacijom mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA).

Uspostavljanje Nacionalne kontakt tačke, koja će koordinirati komunikaciju između nadležnih organa za provođenje zakona u BiH i Europola, praćeno je raspoređivanjem bh. oficira za vezu u agenciju. Službenik za vezu BiH pridružit će se velikoj zajednici od gotovo 300 oficira za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, koji su već smješteni u sjedištu Europola.

(Erna H.) 

EUROPOLSKY
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.