29.4.2024. 13:32
0
Tuzlanski kanton usvojio deklaraciju o osudi negiranja genocida
Skupština Tuzlanskog kantona je podržala inicijativu Kluba poslanika Socijaldemokrata, te na današnjoj sjednici hitnog karaktera usvojila Deklaraciju o osudi negiranja genocida u Srebrenici od strane Narodne skupštine RS.

Poslanici su oštro osudili protuustavno djelovanje Narodne skupštine Republike Srpske koja je nedvojbeno negirala genocid počinjen u Srebrenici i zatražili poništenje svih donesenih zaključaka. Osim toga, Skupština TK je pozvala predstavnike međunarodne zajednice u BiH, a prije svega OHR i visokog predstavnika Cristiana Schmidta, da spriječe antidejtonsko i antiustavno djelovanje od strane predsjednika RS.

"Poruka ove deklaracije je da se jasno osudi anticivilizacijsko postupanje od strane Narodne skupštine koja je svojim činom od 18. aprila jasno poručila da negira genocid u Srebrenici. Sa druge strane, važan je stav Skupštine TK da je spremna institucionalno braniti ustavno pravni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet BiH"- obrazložio je Husein Tokić, predsjednik Kluba Socijaldemokrata BiH u Skupštini TK.

Uvažavajući pravo na dostojanstvo svake žrtve genocida, kao i članova njihovih porodica, Skupština Tuzlanskog kantona pozvala je Tužilaštvo BiH i druge nadležne institucije da, u skladu sa Krivičnim zakonom, hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se procesuirali i sankcionisali svi pojedinci koji su učestvovali u pripremi, kreiranju i poticanju usvajanja zaključaka kojim se negira genocide počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, uključujući i predsjednika Republike Srpske i predsjednika Narodne skupštine.

Kako je objasnio Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona, ovo je prvo zakonodavno tijelo na području BiH koje je usvojilo Deklaraciju.

"To je naš politički stav. Ne smijemo ostati gluhi na sva dešavanja koja su u drugom bh. entitetu. Posebno vrijeđanje žrtava genocida i svih onih koji su na bilo koji način uvrijeđeni tim ponašanjem"- rekao je Vujović.

Skupština Tuzlanskog kantona pozvala je danas nadležne organe vlasti u TK i BiH da poduzmu sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti, u skladu sa ustavom i zakonom, kako bi se osigurali ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine.

(Erna H.) 

STK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.