9.12.2015. 10:00
1
Da li ljepota pomaže da budete uspješni? Pogledajte šta kažu ove djevojke
"Ljepota je u oku promatrača", glasi nenadmašna definicija ljepote.

Postupa li okolina s privlačnim ljudima bolje nego s manje privlačnima? Je li poželjno izgledati dobro na fotografiji priloženoj uz molbu za posao? Brojna istraživanja provedena na tu temu daju potvrdne odgovore. 

Važnost privlačna izgleda odražava se i na finansijsku dobit oba spola u svim zanimanjima, pri čemu manje zgodni muškarci prolaze još lošije od manje zgodnih žena. 

Istraživanje provedeno na londonskom sveučilištu Guildhall na 11.000 osoba starih 33 godine pokazalo je da manje privlačni muškarci zarađuju u prosjeku 15 posto manje od onih koji su ocijenjeni privlačnima, dok žene ostvaruju 11 posto slabije prihode od ljepših kolegica. 

Prema dr. Gordonu Patzeru, koji je više od 30 godina proučavao odnos društva prema osobama ovisno o njihovoj privlačnosti, ljudska su bića "programirana" da prema privlačnim ljudima postupaju bolje. 

Beograđanka Lidija Čelik, voditeljica emisije "Veče sa ženama" na TV1, za naš portal je rekla kako je za svaki posao sa ljudima bitan pristojan izgled ili dopadljivost, međutim ljepota može biti mač sa dvije oštrice.

"Sigurno da ljepota pomaže na prvu da vas primjete za određeni posao, međutim odmah nakon toga biće analizirana vaša pamet i sposobnost. Ukoliko je vaše zanimanje intelektualnog tipa ljepota vam neće biti baš od velike pomoći bez pameti. Meni je konkretno ljepota pomogla kada je u pitanju posao, posebno televizija jer je to profesija koja zahtijeva televizično i prijatno lice", kaže Lidija.


Foto: Lidija Čelik

"Smatram da je ljepota u oku posmatrača i da vam neko ko je možda sasvim manje lijep od neke jako lijepe osobe odnosno osobe sa lijepim crtama lica, može u vašem oku zauzimati najljepše mjesto. Samim tim, mi gradimo svijet oko sebe i percipiramo ga na način putem osjetila, koja su različita po svojim specifičnim karakteristima. Moja iskustva su pozitivna jer ja sam pojavom pozitivna i šaljem sliku koja je puna karizme. Možda u tome čuči moj metod animiranja ostalih", otvorena je Alma Mahmutović, psihologinja iz Sarajeva, koja trenutno radi u poliklinici Dr Al -Tawil. Kaže kako uživa u interakciji sa ljudima, a svoj posao obavlja sa potpunom predanošću, entuzijazom i voljom da napredujemo u regenerisanju mentalnog zdravlja naše populacije. Inače, Alma je nedavno promovisala i svoju prvu knjigu “Balans života”, koja se direktno naslanja na našu svakodnevnicu.

Sličnog stava je i mlada pjevačica, Ammara Mistrić, koja je javnosti postala poznata nakon učešća u takmičenju ZMBT. Nakon showa Ammara je snimila spot za svoju pjesmu "Vrata snova".

"Sigurno da je lakše, mada je po mom mišljenju neophodno je imati razum. Iskustvo je neprocjenjiva stvar. Na koncu, kad sav sjaj i ljepota prođe, ostane ono što se nalazi u glavi. To imaš ili nemaš", rekla nam je Ammara.             


Foto: Ammara Mistrić

Doživljaj ljepote je subjektivna stvar, nalazi se u oku posmatrača, a zavisna je od trendova, rekla nam je Amra Osmanbegović, mr. sci. sporta i fitnes menadžerica.

"Vanjska ljepota mi nije donjela ništa. Za moj uspjeh su zaslužni trud i rad, obrazovanje i definitivno dobar stav. U mom poslu se rad vidi kao sto se vidi i unutrašnja ljepota koja  je mnogo važnija i ukoliko je u koheziji sa vanjskom onda dobijamo kompletnu ličnost za koju možemo reći da zrači i da je lijepa", kaže nam Amra.

"Da mi je šarm pomogao, jeste. Svi u sebi nosimo tu šarmersku notu i vrlo je rado koristimo, bez laganja. Posao kojim se bavim je human posao prije svega, ovdje vam prvo treba prijateljska i profesionalna karakteristika, a onda ljepota", kaže Alma Mahmutović.

"Znanje, talenat i spremnost da se uči, u kombinaciji sa ljepotom su pun pogodak. Imate dosta lijepih djevojka koje su prazne i kojima ljepota ne može pomoći, a često im i odmogne", kaže Lidija Čelik, te objašnjava kako postoje razni primjeri ljudi, jer fizički manje lijepa osoba može biti veoma prijatna i draga i tada ljepota ne mora biti presudna, a također lijepa osoba može biti odbojna, ali kako kaže, činjenica je da muškarci bolje reaguju na lijepe žene i vole da budu u njihovom okruženju.

"Nekada vas ljepota može i koštati. Jer jednostavno za lijepom ženom se okreću svi, a ne daj Bože mozete imati problem u braku zbog toga ako je vaš partner možda malo ljubomorniji. Ili eventualno dešavalo se da kolegice na poslu smatraju da vi lično nosite privilegije te time vas počinju gledati drugim očima, a u vama nastaje konfuzija jer niste krivi nizasta", rekla je za naš portal Alma Mahmutović, psihologinja iz Sarajeva.    

Foto: Alma Mahmutivć 

"Ja zaista mislim da su svi ljudi lijepi na svoj način. I da svako u sebi posjeduje ljepotu na sebi svojstven način. Ljepota može biti veliki plus, ali nosi sa sobom i svoju težinu. Ukoliko žena zna da nosi svoju ljepotu, i pritom je pametna smatram da ne može biti mač sa dvije oštrice. Vanjstina može puno reći, ali isto tako može i da opasno zavara", stava je Ammara Mistrić, koja istiće da sa muškarcima iz benda nikada nije imala problema, jer sa njima ima i profesionalni i prijateljski odnos. Ni Amra nikada nije imala problema sa osobama suprotnog pola, ali ističe da je ipak okolina oprezna prema lijepim ženama. 

"Nisam imala problema sa pogrešnim pristupom prema meni. Mene odlikuju rad obrazovanje i stav i sigurna sam da je to ključ uspjeha, povezan sa dobrom komunikacijom koja je zasnovana na obostranom poštovanju", rekla nam je ona.


Foto: Amra Osmanbegović

"Žena je uvijek na meti muškaraca! O ženi se piše, pjeva i žena je ta za kojom se muškarci bore. Smatram da je moj najveći adut karizma. Zračim i privlačim. Znam šta želim u životu i tom linijom, tim zakonom atrakcije dobijem što želim. Morate imati cilj", govori Alma Mahmutović.

Lidija Čelik smatra kako ljepota ipak može biti mač sa dvije oštrice. 

"Može biti mač sa dvije oštrice upravo zbog tih predrasuda koje se gaje prema lijepim ženama, a koje su smislile ili manje lijepe žene ili muškarci koji ne mogu da ih osvoje. Lijepe žene itekako mogu biti pametne, pogotovo u današnje vrijeme kada se od žene zaista očekuje da bude kompletna. Pored toga što otvara vrata, zbog ljepote se nekada morate više truditi i dokazivati upravo da biste uklonili tu predrasudu, a osim u poslovnom svijetu često su lijepe žene i privatno izložene predrasudama i ljubomori drugih žena ili strahu muškaraca da im priđu, stoga ljepota sa sobom nosi dosta tereta", kaže nam Lidija.

"Obzirom da se susrećem s mnogo ljudi, ne treba generalizovati. Ima jako lijepih zena, a uz to i pametnih. I čine divan sklad"
, rekla je za kraj Ammara Mistrić.

"Po mom mišljenju uspjeh nije povezan sa ljepotom i za uspjeh je isključivo važan  trud i rad na sebi", zaključila je Amra Osmanbegović.

"Predrasude u bilo kojoj oblasti za mene su nepoznato područje. Ja sam žena širokih shvatanja i ne opterečujem se ljudskim greškama, da ne kažem glupostima. Morate voljeti svoj život, uživati u njemu , ne razmišljajući ko vas gleda, šta radite , jer onda vaš život nevodite vi, nego drugi",
rekla nam je na kraju Alma Mahmutović.

Novinarka: Merima Druškić

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.