17.1.2024. 9:18
0
Dua Lipa apelovala na prekid rata u Gazi: "Na Kosovu sam to isto prošla"
FOTO: Screenshot/instagram
U intervjuu za magazin Rolling Stone, Dua Lipa je iznijela svoje mišljenje za rat u Gazi, te pojasnila zašto je godinama isticala svoje propalestinske stavove još jednom pozivajući na prekid vatre.

Dua Lipa je kazala da, iako je kao muzička zvijezda, vjerovatno je "lakše biti apolitičan", ali da se ona osjeća prinuđenom da progovori o ratu između Izraela i Hamasa i nastavi da poziva na "humanitarni prekid vatre".

"Mislim da nema duboke rasprave o ratu i ugnjetavanju. To je samo nešto što smo viđali da se dešava iznova i iznova", rekla je za Rolling Stone.

Dodala je da osjeća da to što je muzičar i objavljuje stvari o nečemu ne čini dovoljnu razliku napominjući da se nada da je važno samo pokazati solidarnost jer je to sve što možete da uradite.

"Moje postojanje je na neki način političko, činjenica je da sam živjela u Londonu jer su moji roditelji otišli iz rata", rekla je te pojasnila: "Suosjećam s ljudima koji moraju da napuste svoj dom. Iz mog iskustva boravka na Kosovu i razumijevanja šta rat čini, niko zaista ne želi da napusti svoj dom. Oni to rade radi zaštite, da spase svoju porodicu, da brinu o ljudima oko sebe, tako nešto, za bolji život. Tako da to osjećam blisko".

Istaknula je kako su njena osjećanja prema raseljenim ljudima vrlo stvarna i sirova, i o "tome je teško govoriti jer je toliko podjela".

"Osjećam se tako loše zbog svakog izgubljenog izraelskog života i onoga što se dogodilo 7. oktobra", rekla je ona o napadima koje je pokrenuo Hamas.

Lipa se prethodno pridružila nekolicini drugih javnih ličnosti u potpisivanju otvorenog pisma samo nekoliko sedmica nakon napada u kojem je predsjednik Biden pozvan da "omogući prekid vatre bez odlaganja".

"U ovom trenutku, ono što moramo sagledati je koliko je života izgubljeno u Gazi, i nevinih civila, i života koji se upravo gube. Jednostavno nema dovoljno svjetskih lidera koji zauzimaju stav i govore o humanitarnoj krizi koja se događa, humanitarnom prekidu vatre koji mora da se dogodi", poručila je Lipa.

(Aldin B.)

Dua Lipa
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.