26.10.2016. 10:08
0
Na današnji dan: Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost
Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1759. - Rođen revolucionar Georges-Jacques Danton. Bio je jedan od vođa Francuske revolucije, koji je 14. jula 1789. predvodio napad na Bastilju. Preminuo je 5. aprila 1794. godine.

1861. - Philipp Reis u Frankfurtu prikazao rad prvog uređaja za prenos govora, telefona. Ipak, pronalazačem prvog upotrebljivog telefona smatra se Alexander Graham Bell. 

1863. - Počela četverodnevna Međunarodna konferencija održana u Ženevi na kojoj je osnovan pokret Crvenog križa.

1863. - U Engleskoj osnovana krovna fudbalska organizacija, koja je postavila standarde najvažnije sporedne stvari na svijetu.

1905. - U St. Petersburgu, u Rusiji, osnovan prvi sovjet, zajednica radnika.

1919. - Rođen posljednji iranski šah Mohammed Reza Pahlavi. Reformama iz 1963. pokušao je modernizirati državu. Povezanost s američkim kapitalom, pretjerano bogaćenje i odvlačenje bogatstva iz zemlje, nedemokratski režim vlasti s osloncem na vojsku i nasilno gušenje opozicije, izazvali su otpor naroda. Nezadovoljne mase provele su revoluciju protiv šaha i dinastije Pahlavi, te je Mohammed Reza pod sveopćim pritiskom 1979. napustio zemlju. Preminuo je 27. jula 1980. godine.

 1947. - Rođena kandidatkinja demokrata na predsjedničkim izborima u SAD-u Hillary Rodham Clinton, supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

1951.  - Rocky Marciano u bokserksom meču pobijedio Joea Louisa u Mardison Square Gardenu i podigao pojas svjetskog prvaka.

1961. - Književnik Ivo Andrić za djelo "Na Drini ćuprija" proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost koja je uručena 10. decembra.

1962. - Britanski bend “Beatles” snimio pjesme “Please, Please Me” i “Ask Me Why”.

2015. - U zemljotresu jačine 7,5 stepeni po Richteru koji je pogodio dijelove Pakistana i Afganistana preminulo oko 400 ljudi, dok je više od 2.300 njih povrijeđeno.

(Anadolu Agency)

Ivo Andric
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.