20.3.2017. 8:39
0
Izložbom posvećenom Maku Dizdaru otvara se 'Zeničko proljeće 2017.'
Tradicionalna 22. Međunarodna kulturna manifestacija "Zeničko proljeće 2017." bit će otvorena večeras izložbom "Mak Dizdar: prvih stotinu godina" u Muzeju grada Zenice.

Ova izložba, koju organizira Fondacija "Mak Dizdar" u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Bošnjačkim institutom i Društvom pisaca Bosne i Hercegovine, predstavlja prvi događaj u sklopu obilježavanja stote godišnjice rođenja velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara.

Njeni autori su direktor Fondacije "Mak Dizdar" Gorčin Dizdar i viša kustostica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Đana Kukić.

Kroz originalne rukopise i dokumente iz "Zbirke Maka Dizdara", koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, posebno izrađene interpretativne materijale te multimedijalne sadržaje, izložba "Mak Dizdar: prvih stotinu godina" posjetiocima nastoji prikazati najznačajnije aspekte života i djela autora.

Pred posjetiteljima će se naći neka od najznačajnijih djela bosanskohercegovačke književnosti, kao što su knjige poezije "Kameni spavač" i "Modra Rijeka" ili antologija "Stari bosanski tekstovi".

Javnosti će prvi put biti predstavljeno nekoliko prijetećih pisama koje je Mak Dizdar primio nakon objavljivanja glasovitog eseja "Marginalije o jeziku i oko njega, u kojem se otvoreno zalagao za priznavanje treće, bosanske varijante tadašnjeg srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika. Posjetioci također mogu vidjeti Makove crteže i akvarele, originalne rukopise njegovih najznačajnijih djela, neobjavljene pjesme te književne nagrade koje je osvojio za života.

Nakon Zenice, planirano je gostovanje izložbe u još nekoliko bosanskohercegovačkih i regionalnih gradova, dok će centralne manifestacije obilježavanja stote godišnjice rođenja Maka Dizdara biti održane u Sarajevu u oktobru 2017. godine.

Produkciju izložbe "Mak Dizdar: prvih stotinu godina" podržala je međunarodna kulturna manifestacija "Zeničko proljeće" i bit će otvorena do 30. marta.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.