18.9.2017. 21:14
0
U galeriji Samostana sv. Ante otvorena izložba akademskog slikara Zdravka Novaka
Izložba likovnih radova akademskog slikara Zdravka Novaka iz Tuzle otvorena je večeras u Maloj galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante u Sarajevu.

Postavka pod nazivom 'Forma, boja, jazz i ja' sadrži 40 radova i predstavlja dio bogatog opusa ovog nesvakidašnjeg umjetnika koji u sebi s podjednakim uspjehom dijeli strast prema likovnom izrazu, glazbi i sportu.

Specifikum autorovih predstavljenih radova jesu njegove pavte - kucane pločice, odnosno likovni radovi u metalu, koje uz apstrakcije, portrete i tapiserije čine temeljnu strukturu predstavljenog umjetničkog opusa.   

Život i djelo ovog svestranog stvaraoca publici je predstavio likovni kritičar Vojislav Vujanović, ističući da široki opseg i raznovrsnost Novakovog opusa karakteriziraju specifičan kolorit i obilje nijansi, te da njegove slike u sebi nose glazbene elemente, neko unutarnje sazvučje koje se emitira i širi u prostoru, svjedočeći ogromnu stvaralačku moć i inventivnost umjetničkog izraza.     

- Radi se o umjetniku koji motive ne traži u svakodnevnom životu.  Ono što on stvara jeste iskustvo njegovog bića, njegovog duha i unutarnjeg stanja koje on suvereno prenosi na vlastita platna i druge oblike likovnog stvaralaštva - kazao je Vujanović.  

Po riječima autora, u fokusu njegovog rada od 2004. godine su portreti kojih je 'napravio' više od 90, a njegova omiljena tehnika je suhi pastel koji je najprisutniji u slikama - apstrakcijama, kao formi njegovog poimanja svijeta i prostora, svjedočeći o stvaralačkoj moći i dubokoj spoznaji.  

U osvrtu na apstrakcije, Novak ističe da inspiraciju za ovaj dio stvaralačkog opusa/likovnog izraza nalazi u svemiru, formama i bojama koje ga fasciniraju već duži vremenski period, tvoreći rafiniranu kompoziciju asocijativnih svjetova raznih kosmičkih agregatnih stanja, zvjezdanih prostora nesagledivosti.

Radi se o umjetniku čije je stvaralaštvo postalo prepoznatljivo, a koji za sebe kaže da uvijek traga za nečim novim, ne krijući zadovoljstvo što je u prilici predstaviti se sarajevskoj publici.

Put akademskog slikara Zdravka Novaka (Tuzla, 01. 04. 1934.), čovjeka koji umjetnost, naprosto, živi imao je vremenski dug i raznovrstan sadržaj. U Tuzli završava osnovnu i nižu muzičku školu, a  gimnaziju i srednju muzičku u Varaždinu. Svira jazz, a bliski su mu instrumenti saksofon i flauta (bio stalni član Ansambla RTV u Beogradu). Radio je kao prosvjetni radnik. Tenis kao zahtjevan sport, vodio ga je kroz život. Dobitnik je plaketa Grada Tuzle i Sportskog društva 'Sloboda' za zasluge na sportskom polju (u Sarajevu 1952. godine osvojio juniorsko i seniorsko prvenstvo u tenisu).

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.