7.7.2023. 15:53
0
SARTR performansom obilježava 11. juli: I ove godine će glumci čitati imena srebreničkih žrtava
FOTO: N1
Performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja” Sarajevski ratni teatar (SARTR) završava sezonu i obilježava dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Performans je prvi put izveden 10. jula 2013. godine u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, prema ideji i inicijativi Dubravke Zrnčić- Kulenović.

U performansu se čitaju imena svih stradalih u genocidu, a glumci i učesnici žele time bar na trenutak oživjeti sjećanja na stradale, čuvati kulturu sjećanja kako se nikada i nigdje ne bi ponovio ovakav zločin.

“SARTR i građani Sarajeva čitanjem imena stradalih u Srebrenici 11. jula sjećaju se svih žrtava. Taj dan, ali i svaki drugi dan žive s odgovornošću prenošenja poruke mira kako se zločini nigdje na svijetu ne bi ponovili. Kulturom sjećanja pozivamo na bolju i mirniju budućnost”, kaže direktorica SARTR-a Maja Salkić.

Kroz godine, glumcima SARTR-a pridružio se veliki broj umjetnika koji su učestvovali u performansu. Do sada je izvođen na sceni SARTR-a, Umjetničkoj galeriji, muzeju Književnosti i pozorišne umjetnosti. Ove godine, peti put će se izvoditi na platou ispred Historijskog muzeja.

Jedanaestog jula s početkom u 18 sati ponovo ćemo se čitanjem imena prisjetiti svih nedužno stradalih i ovom prilikom pozivamo građane, prijatelje i kolege da i ove godine zajednički ostavimo trag u njihova sjećanja, poručuju iz Sarajevskog ratnog teatra.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.