31.7.2023. 16:49
0
Program “Mostarskog ljeta” ove sedmice u znaku književnosti
FOTO: Mostarsko ljeto
Ljubitelje književnosti, u okviru međunarodne kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto", ove sedmice očekuju tri promocije knjige.

U utorak, 1. augusta, u Centru za kulturu Mostar, bit će održana promocija knjige “Putovanje kroz Bosnu 1530”, autorice Bisere Suljić Boškailo, sa početkom u 20 sati. O knjizi će osim autorice govoriti prof. dr. Lejla Žujo i dr. Dario Terzić, prenosi N1.

“Putovanje kroz Bosnu 1530. kakvu je Kraljevinu Bosnu zatekao i opisao Benedikt Kuripešić 1530 sastoji se iz tri dijela: prvi dio je eseističko naučni i on obrađuje teme kao što su: opšti podaci o najstarijem putopisu kroz Bosnu od Benedikta Kuripešića iz 1530. godine, te kako putopisac Kuripešić zatiče i vidi Hrvatsku, Srbiju i Bosnu na svom putovanju 1530. Autorica ovdje analizira najstariji bh. putopis iz 1530. i pokazuje u kojem kontekstu nalazimo jednom pomenutu zemlju Srbiju, sedam puta Hrvatsku, a 32 puta riječ Bosnu/Kraljevinu Bosnu u Kuripešićevom putopisu. U ovom dijelu knjige autorica se bavi i sama prevodom originalne knjige, jer smatra da su raniji prevodioci pravili razne greške koje su stvarale pogrešne historijske logike, na osnovu koje su velike sile također stvarale pogrešnu sliku o Bosni, što je bilo veoma kobno po njene narode. Znači, autorica u knjizi traži istinu i iznosi tu istinu čitaocu na vidjelo”, navodi se u recenziji prof. dr. Zrinke Ćoralić.Promocija knjige “Mostari, Dnevnik čuvara mosta” autora Gündüza Vassafa bit će upriličena u srijedu, 2. augusta, u Institutu Yunus Emre, sa početkom u 20 sati. O knjizi će osim autora govoriti i mr. sc. Nusret Omerika.

“Posebna karakteristika ovog dnevnika, koju moramo naglasiti, jeste da se autobiografska promišljanja isprepliću s historijskom faktografijom grada Mostara. Historija Mostara je vjerodostojno pretočena na papir, kazana precizno, naučno provjereno i sistemski valorizovano. Autor ovog prekrasnog dnevnika Gündüz Vassaf je ugradio sebe, koliko u tekst toliko u Mostar, njegove ljude i Stari most, praveći izvanredno niz dokumentarističkih slika prepoznatljivih i onome ko živi u Mostaru kao i onome ko dođe da ga posjeti. Sve što je napisano omeđeno je prostorom Starog mosta, vremenom njegove gradnje i rušenja, datumima iz historije koji određuju njegovo, ali i postojanje grada, te značajnim ličnostima što su ovjekovječili ovo podneblje”, piše u recenziji Nusreta Omerike.

U Narodnoj biblioteci Mostar, u subotu, 5. augusta, bit će održana promocija knjige “Anadolovo pismo” autora Zlatka Topčića sa početkom u 19:30 sati. O knjizi će osim autora govoriti književnik Asmir Kujović.

Nova knjiga Zlatka Topčića “Anadolovo pismo” drži čitaoca “na ivici” dok se radnja romana približava svom vrhuncu. Skrivanje važnih informacija i detalja bitan je segment žanra, a Topčić ga maestralno koristi ispisujući uzbudljivu priču. Roman “Anadolovo pismo” je triler, ali je i roman karaktera, ispisan raskošnim stilom i preciznom sintaksom.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.