6.6.2018. 12:50
0
Optužnica protiv Anđelića: Oštetio Budžet za više od 1,3 miliona KM
Podignuta je optužnica za produženo krivično djelo carinske prevare, kojim je budžet oštećen za više od 1,3 miliona KM. Optuženi Anđelić Mladen (1974.) i poduzeće „Špar Merc“ d.o.o. Kiseljak, terete se da su u više navrata prilaganjem lažnih faktura, umanjivali iznos carinskih dadžbina prilikom uvoza mesa te na taj način oštetili budžet i sve građane BiH.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

- Anđelić Mladena, rođenog 1974. godine u Kiseljaku, državljanina BiH

- Pravne osobe-poduzeća „Špar Merc“ d.o.o. Kiseljak.

Optuženi se terete sa su u najmanje 20 navrata, tokom 2007. i 2008. godine, vršili uvoze većih količina mesa i mesnih prerađevina u BiH, te prilikom uvoza prilagali lažne fakture dobavljača iz Holandije i na taj način višestruko umanjivali carinsku osnovu te vršili utaju carinskih davanja u iznosima u rasponu od 7000 KM pa do  136.000 KM, po pojedinom uvozu, a u najvećem broju slučajeva u iznosima od oko 70.000 KM.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi na taj način, tijekom 20 procesa uvoza, počinili carinsku utaju u ukupnom iznosu od 1.381.029, 64 KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH.

Optuženi se terete sa su počinili produženo kazneno djelo carinske prevare iz članka 216. KZ BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.