4.12.2023. 14:17
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv sedam osoba za genocid
FOTO: VOA
Tužitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigli su optužnicu protiv sedam osoba za kazneno djelo genocid.

Optuženi su: Ratko Vujović, zv. “Rara”, rođen 1967. godine u Bileći; Ljubomir Vlačić, zv. ”Buba”, rođen 1957. godine u Šekovićima; Vitomir Pepić, zv.”Vito”, rođen 1953. godine u Kladnju; Milovan Ognjenović, rođen 1952. godine u Šekovićima; Goran Višković, zv. “Vjetar”, rođen 1954. godine u Vlasenici; Željko Dupljanin, zv. “Krnjo”, rođen 1975. godine u Han Pijesku i Vlastimir Golijanin, rođen 1974. godine u Han Pijesku.

Optuženi se terete da su kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Drinskog korpusa, Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu VRS, na području općina Šekovići i Vlasenica, od 15.07. do 23.07.1995. godine, učestvovali u zarobljavanju muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, koji su nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom ARBiH, njihovom zatočenju u zatvoru Sušica i drugim objektima, kao i vezivanju i transportu na tri lokacije, gdje je izvršeno strijeljanje i ubistvo, te tijela i posmrtni ostaci zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

Na navedeni način izvršena su strijeljanja i ubistva 20 žrtava na lokalitetu jame Pola (Hašimova rupa), na lokalitetu Bišina-dolina Krajevi 39 žrtava, kao i na lokalitetu Jarovlje-Piskavica, ukupno šest žrtava među kojima i jedna žena. Tijela žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana nakon rata tako da je poznat identitet svih 65 osoba, ubijenih na te tri lokacije.

Optuženi se terete da su svjesno pružili pomoć pripadnicima Udruženog zločinačkog pothvata, u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica, čime su počinili kazneno djelo genocida iz članka 171. točka a) i b), Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, među kojima 10 svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima 14 vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti, kao i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica u ovom predmetu realizovana je uz komunikaciju i saradnju sa tužiteljstvom pri MRMKS. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.