21.1.2024. 13:23
1
Ko to pali automobile po Sarajevu: Gorila i vozila Mirze Hatića i Denisa Stojnića
Prema podacima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koji su ustupljeni “Dnevnom avazu”, na području Kantona Sarajevo u 2023. godini evidentirano je 35 događaja s obilježjima krivičnog djela kojom prilikom su zapaljena motorna vozila. Najviše ih je evidentirano na području općine Novi Grad Sarajevo, njih osam.

- U 32 slučaja okvalifikovano je krivično djelo Izazivanje opće opasnosti (član 323.), jedno krivično djelo Teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine (član 328.) i dva krivična djela Izazivanje opće opasnosti u pokušaju (član 323. u vezi sa članom 28.) KZ FBiH. U 32 slučaja utvrđeno je da je požar aktiviran otvorenim plamenom, a u tri slučaja aktiviranjem nepoznate eksplozivne naprave - navode iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Od ukupnog broja evidentiranih događaja osam je izvršeno od poznatih izvršilaca, dok je u 27 slučajeva za sada nepoznat izvršilac, odnosno ovi predmeti su i dalje u aktivnom radu nadležnih policijskih uprava, prenosi Dnevni avaz.

Kako se vidi iz statistike koja je dostavljena Avazu, trend paljenja vozila nastavljen je i ove godine.

U periodu od 01.01. do 15.01.2024. godine evidentirano je ukupno pet požara na motornim vozilima i to:

- dva vozila - područje općine Stari Grad Sarajevo i

- tri vozila – područje općine Novi Grad Sarajevo.

Izvršenim uviđajima i po izjavama ovlaštenih sudskih vještaka protivpožarne zaštite konstatovano je da je došlo do samozapaljenja jednog motornog vozila usljed neispravnost instalacija na bateriji vozila (Novi Grad), a na četiri motorna vozila vozila do požara je došlo upotrebom otvorenog plamena.

- Policijski službenici PU Novi Grad rasvijetlili su požare na dva motorna vozila, osumnjičenog lišili slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Izazivanje opće opasnosti /član 323. KZ FBiH/ i uz izvještaj predali u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo- napominju iz MUP-a.

Iako ne navode incijale osobe koja je uhapšena, poznato je da je zbog paljenja vozila na Mojmilu Općinski sud Sarajevo odredio pritvor Admiru Lekiću. Sumnja se da je zapalio vozilo ocu djevojke koju je u dva navrata brutalno pretukao i nanio joj teške povrede, prenosi Avaz.

Skupocjeni BMW djevojke Mirze Hatića gorio je 4. januara ove godine na području općine Stari Grad Sarajevo. U jutranjim satima 3. januara na Sedreniku je gorio Mercedes.

Poznato je da je početkom jula 2023. godine u ulici Goruša,na području općine Centar Sarajevo, zapaljen Audi Q8 u vlasništvu sarajevskog ugostitelja i MMA borca Denisa Stojnića. Istog mjeseca policija je uhapsila muškarca za kojeg se sumnjalo da je zapalio ovo vozilo, piše danas Avaz.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.